21 februari 2024
Thumbnail voor Erica Dankmeijer: De evenementen van de reisbranche

Erica Dankmeijer: De evenementen van de reisbranche

De evenementenbranche wordt 100 procent gecompenseerd en de reisbranche heeft weer het nakijken. De omzet begint nu een klein beetje te komen, omdat Europa helemaal op geel staat, maar voor hoe lang? Het advies kan direct weer gewijzigd worden als er een gevaarlijke variant op de markt gesignaleerd wordt.

Verre bestemmingen
Voor de verre bestemmingen is er nog geen enkel vooruitzicht op een paar uitzonderingen na. Geel is niet geel. Canada gaat per 7 september open voor ALLEEN gevaccineerde mensen. En als je niet gevaccineerd bent, ben je niet welkom. USA staat ook op geel, maar piekert er niet over om het systeem van ESTA open te zetten voor de toeristen. Ook zijn er landen waar je verplicht wordt om in quarantaine te gaan ondanks een gele status. Heel veel reizen kunnen daarom nog steeds niet worden uitgevoerd en worden wéér geannuleerd en wij kunnen het allemaal weer terug betalen zonder compensatie.

Nog steeds moeilijk
De steunmaatregelen stoppen per Q3 en bij de grote jongens schiet nu ook de stress erin. Zij stonden afgelopen jaar flink in de belangstelling bij de media. De kleinschalige reisorganisaties en zelfstandige reisagenten zijn al vanaf maart 2020 in een overlevingsstand, krijgen geen aandacht en worden aan hun lot overgelaten. Nu ook voor de grote reisorganisaties een drama volgt, komen het ANVR én het SGR wel in actie en worden er brandbrieven gestuurd naar Mona Keijzer en naar de diverse ministeries. Nu kan er wel nagedacht worden over juridische stappen. Dit voelt zuur, al hoop ik dat ze het nu ook voor de kleinschalige organisaties sturen, want ook wij hebben het nog steeds moeilijk.

Ook wij hebben nog steeds te maken met de beperkingen door code rood van het ECDC. Het buitenland wil ons alleen met aanvullende maatregelen als extra testen ontvangen. Worden de reizen niet geannuleerd door het kleurpallet, dan gebeurt het omdat er onderscheid wordt gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde reizigers en reisbegeleiders.  

En om ergens toch het ‘reizen’ dwars te liggen, heeft Buitenlandse Zaken bedacht, dat het coronavirus van vakantie houdt en graag mee terug komt naar Nederland. Want hier is het code rood, de ‘place to be’ voor het virus, virus-partytime, want hier wordt gedanst en gesjanst met Jansen!

Onderscheid gevaccineerd en niet-gevaccineerd
Buitenlandse Zaken heeft bedacht dat dit virus alleen terugreist met niet-gevaccineerde reizigers, want zij moeten als enige een negatieve test overleggen als ze terug komen naar Nederland en worden op extra kosten gejaagd. Zijn ze vergeten dat gevaccineerde ook het virus kunnen dragen en andere kunnen besmetten? Waarom nou weer dat onderscheid?

Er zit dus nog steeds een hele onzekere factor aan het uitvoeren van onze evenementen. En we blijven nog steeds veel evenementen annuleren omdat we niet iedereen op reis kunnen sturen. Is het misschien nu tijd om collectief voor ‘de reisbranche’ het faillissement aanvragen?

Erica Dankmeijer
www.reisbureau-acire.nl
www.deltaholidays.nl
www.gayaway.nlRecente berichten