25 mei 2024
Thumbnail voor Erica Dankmeijer: Gruwelijke hekel aan oranje

Erica Dankmeijer: Gruwelijke hekel aan oranje

Inmiddels heb ik een gruwelijke hekel aan oranje. Ik prefereer geel veel meer.

Geel stemt vrolijk en positief en geeft bestaansrecht voor de reisbranche. Door de stimulatie van het brein staat de kleur voor kennis, wijsheid en volwassenheid, maar ook voor creativiteit en fantasie. Hier kan ik mij wel in vinden, maar vind het ontzettend jammer dat dit in Den Haag ver te zoeken is, door misbruik te maken van de kleur geel en alles maar lukraak oranje te geven en anders te gebruiken dan waar het ooit voor bedoeld was.

Toch is geel niet altijd vrolijk geel. Wij hebben nu wel het gele boekje dat heel hot is, maar toch ergeren wij ons groen en geel aan de verwarring of het nu wel of niet geaccepteerd wordt in Europa.

Magische werking
En oranje is voor ons negatief maar op andere bedrijven heeft het een magische werking. De Hornbach heeft nu een reclame dat ze mogelijkheden hebben om alles oranje te verven. Straks liggen de oranje tompouces weer bij de bakkers en zijn de straten versierd met oranje vlaggetjes. Het is zeker geen optie om Hornbach te vragen of ze hierna een reclame gaan maken dat je ook alles geel kan verven? Of hoe zouden gele tompouces smaken? Gele vlaggetjes in de straat?

In Nederland is er zelfs het Oranjekanaal, een dorpje met de naam Oranje en op Aruba ligt Oranjestad. Maar er is geen stad of dorp met geel in de naam. Wij hebben alleen maar gele kubuswoningen in Rotterdam en gele tulpen in de bollenstreek. In België is er wel de stad Geel en ook de Mexicaanse stad Izamel is grotendeels geel gekleurd. De beroemde tram 28 in Lissabon is ook geel en Pisa heeft een straat met gele huizen, net als Kaapstad en Evora.

Rot kleur
Vlaggen zijn heel kleurrijk. Gemiddeld heeft een vlag drie kleuren, meestal rood, wit en blauw, maar die van Zuid Afrika, Soedan en de regenboogvlag hebben er zelfs zes. De kleur paars komt in geen enkele vlag voor en er zijn maar zes landen met oranje in de vlag terwijl 102 landen over geel beschikken in hun vlag.

In Dubrovnik hebben de meeste huizen oranje daken, dragen monniken in Azië oranje gewaden en is een zonsondergang vaak oranje. Ook het ‘oranje’ tranende oog die veelvuldig werd gedeeld op social media na het faillissement van D-Reizen, is weer die rot kleur.  

Kortom, een overvloed aan oranje. Hopelijk gaan we wel een hele gele zomer tegemoet.

Erica Dankmeijer

www.deltaholidays.nl

www.gayaway.nlRecente berichten