20 juni 2024
Thumbnail voor José van Felius: Lang leve de workation

José van Felius: Lang leve de workation

Bovendien is dit een werkvakantie, dus ik ga er naar toe om een heleboel kennis op te doen. Dan kan ik precies vertellen waarom deze bestemming bij je past. En weet je hoe we dit noemen? We noemen dit een workation, de perfecte combinatie van werken en vakantie op een heerlijke vakantieplek. Dus let’s go. Op workation naar Egypte. Twintig jaar geleden was dit één van mijn eerste studiereisbestemming en tevens mijn eerste kennismaking met een Arabisch land. Hoe is het daar nu? Tijd voor een check.

In ongeveer zes uurtjes vliegen we met een korte stop naar de luchthaven van Hurghada. Ben je wel eens in een Arabisch land geweest? Dan weet je dat het er hectisch aan toe kan gaan. Maar so far so good. Met het visum in mijn zak begeef ik me naar de bussen voor de transfer naar mijn hotel. Mijn hotel is gelegen op ongeveer een half uurtje rijden en tijdens deze rit kijk ik mijn ogen uit. Wat een verandering heeft hier plaatsgevonden! Ik zie mega grote hotels, waterparken en luxe winkelcentra. En brrrr…. Wat is het ontzettend koud! Volgens de chauffeur is het de koudste maand ooit.

Deze week staat in het teken van herontdekken en genieten. Want zeg nou zelf, werken in de reis business is een feestje! Bovendien merk ik nu al dat mijn reisadvies naar Egypte best een update kan gebruiken. Dus mijn plan is om wat hotels te bezoeken, de omgeving te verkennen en natuurlijk een stukje cultuur mee te pakken.

De volgende ochtend maak ik kennis met onze reisleiding, Mani. Hij vertelt vol passie over zijn land en over de afgelopen tijd waarin het toerisme volledige stil is komen te liggen. Prettig om mijn vragen direct te kunnen stellen. We reizen tenslotte naar een oranje gebied. De verplichte COVID-test spreken we direct af, dat geeft gelijk een stukje rust. Want hoe fijn! De test wordt de avond voor ik vertrek gewoon in mijn hotel afgenomen.
Tip! Maak bij aankomst wel direct een afspraak en dit is mogelijk in Hurghada.

Reizen naar Egypte in deze periode heeft een aantal voordelen. Wil je een excursie maken, dan is dit de beste periode vanwege de temperatuur. En wat zou Egypte zijn zonder een bezoek aan Luxor? Er zijn een aantal mogelijkheden, maar de keuze valt voor mij op de Luxor, de Luxe tour (140 euro). Het bezoek aan de Vallei der Koningen staat al jaren op mijn bucketlist en ik heb het vroege opstaan (half 5) en de lange busrit (5 uur) er graag voor over.

Tijdens de rit rijden we door de Nijldelta en verandert het landschap naar een omgeving vol akkerbouw. Je verwacht het niet, maar het lijkt een groene oase waar we doorheen rijden. Verkeersregels hebben ze hier volgens mij niet. En in gedachten heb ik de chauffeur de bijnaam Max gegeven.

Omdat we met een kleine groep zijn (8 personen) kunnen we alles uit de dag halen. We bezoeken de Tempels van Karnak, lunchen aan de Nijl, varen over de Nijl en we brengen een bezoek aan de tombes in de Vallei der Koningen. Al mijn verwachtingen worden overtroffen. Dat dit weer kan is toch fantastisch! Ik ben een blij mens!

De overige dagen geniet ik van het zonnetje met mijn laptop op schoot, werken in bikini is zo slecht nog niet. Gelukkig werkt het weer een beetje mee. Lang Leve de Workation!

Tip: Breng eens een bezoek aan de Hurghada Marina, zowel overdag als in de avond een leuke plek om uit eten te gaan of op een terras te zitten. Neem hiervoor een taxi vanuit je hotel. Zij brengen je ernaartoe en ze halen je weer op tegen een vast tarief.

Tip: Wil je een dagje loungen aan een wit strand met turquoise water? Ga dan naar het eiland Mahmya. (79,-) Je maakt een leuke boottocht, er is een mooie snorkelplek, fijne dikke matrassen op het strand, een lekker muziekje en tot slot een gave zonsondergang op het water! Een dikke aanrader!

Egypte heeft mij in alle verrast en is geschikt voor een brede doelgroep. Turkije fans die eens wat anders zoeken, cultuursnuivers die eindelijk ook een keer die bucketlist wil afvinken. Snorkelaars en mensen die willen kennis maken met een Arabische cultuur. Ik kan deze bestemming van harte aanbevelen. Voelde ik me veilig? Jazeker! Ga ik nog eens terug? Zeker weten!Recente berichten