17 april 2024
Thumbnail voor José van Felius: Luie reiziger met goede voornemens

José van Felius: Luie reiziger met goede voornemens

Vakantie vieren kan op allerlei manieren, je hebt de ‘goed geïnformeerde reiziger’, de ‘ik-volg-de groep reiziger’ en nog veel meer. Kijk maar eens om je heen op het vliegveld, herken jij ze ook? Ik ben als het gaat om mijn eigen vakanties een typisch ‘luie reiziger’. Een planner voor mijn klanten, maar ga zelf het liefst zonder plan op stap.

Zondagmiddag
Op een prettig tijdstip vlieg ik in een paar uurtjes naar Madrid en binnen een mum van tijd zit ik in de taxi naar de stad (30 euro). Eenmaal aangekomen, valt mij op dat het centrum groot is, maar niet de hectiek uitstraalt die andere grote steden hebben. Met een aantal grote doorgaande wegen is alles goed te overzien. Grootste verkeersader in de stad is de Gran Via, in deze straat vind je de grote winkelketens en een verrassend aantal theaters en bioscopen. Zo fijn dat je hier gewoon kunt shoppen en een terras op kunt! Ik voel gelijk de dynamiek. En met de prachtige verlichting overal in de stad waan ik mij even kort op Time Square.

 

RIU Plaza España
Gelegen aan deze Gran Via ligt het hotel waar ik de komende dagen zal verblijven. Je kunt het niet missen. Het RIU Plaza España, een statig hotel met uitzicht op het plein Plaza de España. Tot mijn grote verrassing is er een gezellige kerstmarkt met ijsbaan voor de deur. Volop reuring en gezelligheid! Wat een goed begin! En ik ben er nog maar net.
Leuk weetje Hotel RIU Plaza España staat vooral bekend vanwege de hippe 360 bar boven op het dak. Met fantastisch uitzicht over de stad, heerlijke cocktails en tapas is dit dé hotspot voor toeristen en Instagrammers. Ben je geen hotelgast en wil je toch een mooi fotootje te maken? Dan moet je aansluiten in de lange rij die voor de deur staat. Ben je gast zoals ik, dan is er een speciale lift binnendoor en altijd plaats.

Wandeldag
Het zonnetje schijnt en vanaf het Plaza de España zijn veel van de bezienswaardigheden goed te belopen. Het is 3 januari en ik zit in de zon op een terras. Zeker nu voelt dat extra speciaal. Al wandelend loop ik een mooie route langs monumenten en prachtige parken. Lekker mensen kijken, leuke winkeltjes en overal natuurlijk die zalige tapas. Wil je liever niet wandelen, neem dan de Madrid City tour bus. Voor 23 euro voert deze bus jou langs twee routes, de historische route en de moderne route. Zo hoeft zelfs de luie reiziger niets te missen.

Tips
Op zoek naar een gekke hoed, accessoire of leuke souvenir? Loop dan eens binnen bij Salvador Bachiller aan de Gran Via.
Salamanca vond ik de leukste wijk. Leuke trendy winkels, restaurants waar je heerlijk kunt borrelen en culinair kunt eten. Het jaar is nog maar net begonnen en mijn vakantie modus staat al aan. Wil je jezelf trakteren? Proef dan de zalige tonijn in het bekende restaurant Lobito de Mar.
Wil je cultuursnuiven? Neem dan de moderne route, musea genoeg. Een populaire stop tijdens deze route is het stadion van Real Madrid. (En je hoeft geen voetballiefhebber te zijn om dat heel leuk te vinden ;-)

Mijn conclusie na 4 dagen
Ga net als ik mee in het tempo van de stad, wees eens een luie reiziger en kijk wat de dag je brengt. Wandel, proef en ervaar de goede vibes die deze stad je geeft. Het jaar had niet beter kunnen beginnen! Recente berichten