21 mei 2024
Thumbnail voor Kees Bikker: Hoe ik verslaafd raakte aan Azië

Kees Bikker: Hoe ik verslaafd raakte aan Azië

Op Europa na is Azië het door Reisbizz Magazine-columnist/blogger Kees Bikker meest bezochte continent. “Twee keer heb ik het werelddeel zelfs zonder te vliegen bezocht, tijdens lange overlandreizen in mijn backpackersjaren”, schrijft Kees in zijn nieuwste blog.

Toen hij nog geen geld had voor dure vliegtickets, treinde Kees dwars door Europa naar Istanbul. “Een magische stad, waar de Bosporus Europa van Azië scheidt. Daar zette ik mijn eerste stappen in Azië, een continent waarvan ik de veelzijdigheid stukje bij beetje zou gaan ontdekken in de jaren daarna.”

Kees had alles uit zijn Interrailkaart gehaald en verder dan Istanbul kon je er niet mee reizen. “Maar toen ik met een ferry de Bosporus overstak, ontdekte ik dat Istanbul helemaal geen eindpunt was. Vanuit het iconische Haydarpasa station vertrokken weer treinen naar een hele rits bestemmingen die nóg veel verder lagen: Ankara, Kars, Adana, Teheran, Baghdad. Istanbul was dus ook weer een nieuw startpunt.” Eenmaal thuis las Kees over al die landen achter de Bosporus. “Bij De Slegte kocht ik boeken van Paul Theroux en Heinrich Harrer en ik vond een oer-exemplaar van Lonely Planet’s South East Asia on a Shoestring.”

Reishonger
Van reisverhalen lezen krijg je reishonger, dus na een paar jaar had Kees genoeg gespaard voor een enkele reis naar China. “Per trein natuurlijk. Net zoals mijn helden Theroux en Newby. Toen ik eindelijk opnieuw de grens met Azië overstak, lag ik - waarschijnlijk verdoofd door goedkope Sovjet wodka - te snurken in de Transsiberië Express ergens tussen Perm en Jekaterinenburg. Ik herinner me dat hoe verder naar het oosten, hoe meer passagiers met Aziatische trekken de trein binnenstapten.”

Wil je meer weten over de Azië-avonturen van Kees? Lees dan zijn hele blog in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.

Recente berichten