7 december 2023
Thumbnail voor Kees Bikker: Maak vliegen groener, verhoog de prijs van ‘omwegtickets’

Kees Bikker: Maak vliegen groener, verhoog de prijs van ‘omwegtickets’

De oorzaak is natuurlijk ‘de wet van vraag en aanbod’, waarbij een ticket met één of meerdere transfers goedkoper in de markt wordt gezet dan een ticket met een nonstop vlucht. Iedereen kent wel de voorbeelden, je hoeft maar een route op te vragen in Skyscanner en je ziet het voor je ogen gebeuren.

Op het risico af dat mensen afhaken, ga ik toch even een klein rekenvoorbeeld opschrijven. Want iedereen weet het, maar alsnog valt het niet te bevatten.

Een ticket naar Singapore met KLM is 1295 euro. Een paar uur extra vliegen inclusief extra landing én start in Zürich met Swiss Airlines is 671 euro. Denk je: dan vlieg ik gewoon goedkoper vanaf Zürich direct naar Singapore, dan kom je bedrogen uit, want ineens is het ticket van Swiss Airlines dan 1044 euro geworden.

De idiote situatie doet zich dus voor dat een hele groep Nederlanders eerst een kerosineslurpende vlucht pakken van Amsterdam naar Zürich om daarvandaan het vliegtuig naar Singapore te pakken. Ze worden tegemoet gevlogen door een halve volksverhuizing van Zwitsers, die met KLM via Amsterdam juist weer een goedkoper ticket vonden.

De hele blog van Kees lezen? Open dan snel de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.Recente berichten