19 juli 2024
Thumbnail voor 72 reisorganisaties stappen naar rechter voor wereldwijd geel reisadvies

72 reisorganisaties stappen naar rechter voor wereldwijd geel reisadvies

SCHIPHOL - Tientallen reisorganisaties stappen naar de rechter om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid vanwege de, volgens hen, onjuiste reisadviezen doordat ook voor gevaccineerde reizigers oranje kleurcodes worden aangehouden voor landen buiten de EU. Vorige maand waren het nog 26 reisorganisaties die zich hierbij aansloten, inmiddels is dat aantal opgelopen tot 72.


De groep gaf het ministerie de kans om uiterlijk 25 september wereldwijd een geel reisadvies in te stellen voor gevaccineerde reizigers zoals dat ook sinds 27 juli binnen de EU geldt. Doordat het ministerie hier geen gehoor aan heeft gegeven, stappen de reisorganisaties nu naar de rechter. De Staat kan volgens de groep later deze week een dagvaarding verwachten.

De bedrijven vinden het absurd dat bijna heel de wereld 'oranje' is, terwijl de meeste Nederlanders gevaccineerd zijn en er in veel landen minder besmettingen zijn dan hier. Het onderscheid tussen EU- en niet-EU-landen is volgens hen arbitrair en niet gebaseerd op objectieve maatstaven.