7 september 2024
Thumbnail voor ANVR: Meer rondreizen geboekt, strandvakanties iets minder populair

ANVR: Meer rondreizen geboekt, strandvakanties iets minder populair

SCHIPHOL - Het boekingsgedrag van de Nederlandse reiziger is bijna weer terug op het niveau van voor corona. Dat blijkt uit het jaarlijkse vakantieonderzoek van Gfk in opdracht van ANVR. "In 2023 zijn iets minder strandvakanties geboekt dan een jaar eerder, rondreizen winnen dan juist weer iets aan populariteit", aldus het onderzoek.


Uit het jaarlijkse onderzoek van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen blijkt verder dat het vliegtuig de meest gekozen wijze van transport blijft: “Zelfs iets meer dan vorig jaar. Dit gaat ten koste van het eigen vervoer”, staat in het onderzoek. “Van vliegschaamte is geen sprake. Met name jongeren hebben een reis geboekt met het vliegtuig (63 procent), terwijl 35-49-jarigen relatief vaak voor eigen vervoer kiezen (45 procent) en 65+ers voor busvervoer (9 procent)."

Een vakantie mag wat kosten: gemiddeld geeft de Nederlandse vakantieganger ruim 2.000 euro uit aan een vakantie. Het verblijf duurt volgens het onderzoek, dat werd gehouden onder meer dan 1000 consumenten, gemiddeld 12 dagen. Reizigers boeken de vakantie een half jaar tot drie maanden van tevoren. Ruim 4 op de 10 reizigers denkt binnen nu en drie maanden opnieuw een buitenlandse vakantie te boeken.

Reizen worden volgens het onderzoek meestal rechtstreeks bij de aanbieder geboekt of via een reisbureau, in het grootste deel van de gevallen via de website.

Ruim 60 procent van de reizigers wisten tijdens de coronacrisis de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken te vinden. Dat aantal is flink afgenomen: “Momenteel maakt slechts 13 procent hier regelmatig gebruik van.”