9 mei 2024
Thumbnail voor ANVR: veel groepen in Jeruzalem tijdens bedevaartmaanden

ANVR: veel groepen in Jeruzalem tijdens bedevaartmaanden

DEN HAAG - Reiskoepel ANVR heeft nog niet precies in beeld hoeveel Nederlanders momenteel in Israël zitten, maar dat kunnen er gezien de tijd van het jaar best veel zijn. "Reisorganisaties zijn koortsachtig aan het inventariseren", zegt woordvoerster Hanita van der Meer.


Volgens de ANVR zijn er in totaal 32 touroperators die reizen naar Israël aanbieden. Beter Uit Reizen is daar een van. "Zij hebben daar een aantal groepen zitten. Die zitten in Jeruzalem en zijn oké", stelt de zegsvrouw van de ANVR.

Israël Idoed, gespecialiseerd in reizen naar Israël, heeft drie groepen van in totaal 110 mensen in Jeruzalem. Volgens directeur Jo le Poole zijn de reizigers "rustig en relaxed", al moeten ze wel in hun hotels blijven. "Daar is het nu het veiligste, want je weet niet wat er onderweg gebeurt als je op pad gaat." Een van de groepen moet maandagavond terugkeren. Le Poole gaat er vooralsnog van uit dat dit lukt. Een groep die maandagmiddag naar Israël zou gaan, vertrekt in overleg met de ANVR niet.

Volgens de ANVR gaan er "aardig wat groepen" heen rond deze tijd. "Oktober en november zijn echt bedevaartmaanden. En de herfstvakantie begint volgende week. Het is echt heftig, wat er allemaal nog naartoe moet of zou gaan en wat er terug moet komen. We verwachten dat het reisadvies op oranje gezet zal worden en dan zal iedereen terug moeten", vervolgt de ANVR-woordvoerster.

Reisorganisatie TUI laat weten maar vier mensen te hebben zitten in Israël. "We zijn druk aan het bellen, twee hebben we al bereikt. Daar gaat het gelukkig goed mee", zegt een woordvoerster. Ook zou er zaterdag een groep reizigers vertrekken van 32 personen. "Die hebben we gelukkig nog kunnen tegenhouden", aldus de TUI-woordvoerster.