23 juli 2024
Thumbnail voor Bali is het zat: nieuwe toeristenbelasting bij aankomst

Bali is het zat: nieuwe toeristenbelasting bij aankomst

Op de luchthaven van Bali geldt vanaf 14 februari 2024 een toeristenbelasting. Het bedrag hiervoor is 150.000 Rupiah per persoon (omgerekend nog geen 10 euro) en kan betaald worden in Rupiah of met een creditcard bij een van de kassa's in de aankomsthal.

Afgelopen zomer was deze maatregel al volop in het nieuws, maar nu het bijna zover is, is het handig om bij boeking ook naar de consument te communiceren. Bali is razend populair onder toeristen en daar willen de lokale autoriteiten graag van meeprofiteren. Indonesische toeristen hoeven de taks niet te betalen, maar buitenlanders wel, ook als ze uit andere delen van Indonesië naar Bali doorreizen.

De opbrengst van die toeristentaks is volgens de autoriteiten bedoeld om de cultuur en het milieu van het eiland te beschermen. Tegen wie? Jawel, de toerist.

Toerisme is heel belangrijk voor de lokale economie, maar vormt soms ook een bron van irritatie voor de bewoners van het eiland. Er wordt sinds jaar en dag geklaagd over mensen die zich misdragen en geen respect hebben voor de lokale cultuur. Er worden zo nu en dan bijvoorbeeld buitenlanders van het eiland gezet omdat ze naakt poseren op heilige bergen. De autoriteiten besloten in 2023 ook dat toeristen niet meer mogen motorrijden op Bali. Bali is het duidelijk zat, laten we hopen dat de sancties helpen.