23 juli 2024
Thumbnail voor België heft reisverbod niet-essentiële reizen op

België heft reisverbod niet-essentiële reizen op

BRUSSEL - België heeft maandag het verbod op niet-essentiële reizen opgeheven. Nederlanders kunnen daardoor weer eenvoudig op vakantie gaan vanaf Belgische luchthavens. Bijkomend 'voordeel' is dat daar de testverplichtingen minder streng zijn bij terugkeer uit het buitenland.


Wie vanuit de meeste landen terug naar een Belgische luchthaven vliegt, hoeft alleen een negatieve PCR-test van 72 uur oud bij zich te hebben*. In Nederland mag die PCR-test maar 24 uur oud zijn, anders geldt er een dubbele testverplichting: PCR-test van 72 uur + sneltest van 24 uur.

Nederlanders die na aankomst in België binnen 48 uur terugkeren naar Nederland, hoeven niet in quarantaine in België. Bovendien moeten zij met de auto vanaf de luchthaven terug naar Nederland reizen om niet aan de Nederlandse testverplichtingen te hoeven voldoen.

In omgekeerde richting hoeven Nederlanders die met de auto naar een Belgische luchthaven reizen ook geen test te doen om België binnen te komen als zij binnen 48 uur het vliegtuig pakken.

*De Belgische testverplichting geldt alleen voor reizigers uit landen in de zogeheten rode zone. Een klein aantal landen en regio’s valt daar niet onder: die liggen in een oranje of groene zone, zoals Portugal, Malta, Mallorca en Ibiza. Reizigers uit die gebieden hoeven bij terugkeer geen test te doen.

Check voor vertrek altijd nog even de overheidwebsites of raadpleeg een deskundige om op de hoogte te zijn van de meest actuele stand van zaken. De reisregels veranderen namelijk voortdurend.