22 mei 2024
Thumbnail voor België schrapt grootste deel coronamaatregelen, Ierland volgt in oktober

België schrapt grootste deel coronamaatregelen, Ierland volgt in oktober

BRUSSEL - België laat vandaag een groot deel van de coronaregels los. Thuiswerken is niet meer de standaard, restaurants en cafés mogen zelf bepalen tot hoe laat ze openblijven en klanten hoeven geen afstand meer van elkaar te houden. Ierland gaat vanaf oktober de meeste coronamaatregelen loslaten.


In België blijven de mondkapjes in openbare gelegenheden, zoals in het openbaar vervoer en in winkels, wel verplicht. Klanten in cafés en restaurants dienen ook een mondkapje te dragen als ze rondlopen.

In tegenstelling tot de rest van België is Brussel een uitzondering van het schrappen van de regels, hier blijven alle maatregelen voorlopig nog van kracht. Volgens het stadsbestuur is de Belgische hoofdstad minder ver met het vaccineren dan de rest van het land. Daarnaast spelen het aantal besmettingen een rol in het vasthouden van de coronaregels in Brussel.

Ierland vanaf oktober
In Ierland worden vanaf oktober de meeste coronaregels losgelaten. Dat maakte premier Martin bekend. Vanaf 22 oktober is het voor de Ieren niet meer nodig om een vaccinatiebewijs te laten zien om een café of restaurant binnen te komen. Vanaf dan zijn er dan ook geen beperkingen meer voor het aantal mensen dat is toegestaan bij een evenement.

Meer dan 80 procent van de Ieren ouder dan 12 jaar is inmiddels volledig gevaccineerd. “Dankzij de inspanningen van het vaccinatieteam en omdat jullie het vaccin hebben genomen toen het werd aangeboden, gaan we nu een hele nieuwe fase van de pandemie in”, zei Martin.