15 april 2024
Thumbnail voor Booking stopt met misleidende duurzaamheidsclaim na gesprek ACM

Booking stopt met misleidende duurzaamheidsclaim na gesprek ACM

Booking.com haalt zijn 'Travel Sustainable'-programma offline na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Via het Travel Sustainable-programma kregen accommodaties op Booking een score op basis van duurzaamheidsinspanningen. Volgens de waakhond zijn het programma en de bijbehorende duurzaamheidsclaims misleidend en kunnen ze ten onrechte de indruk bij gebruikers van de site wekken dat reizen duurzaam is.

Zo is de naam van het programma volgens de ACM misleidend omdat het woord 'sustainable' als claim gezien kan worden. Ook impliceert het programma dat aangesloten accommodaties duurzamer zijn, doordat er een groen blaadje naast staat. Daarnaast was het niet duidelijk waarop de duurzaamheidsscores gebaseerd werden. Bovendien zouden bepaalde duurzaamheidsmaatregelen een te kleine impact hebben, zoals het afschaffen van wegwerpplastics.

Reactie Booking.com
Booking.com laat in een reactie aan Reisbizz weten dat het altijd het doel geweest om duurzamere reiskeuzes makkelijker te maken voor klanten. "Hoewel de duurzaamheidssector zich aanzienlijk heeft ontwikkeld sinds we aan deze reis zijn begonnen, met name op het gebied van regelgeving, blijven we ons inzetten om meer duurzame reisopties te bieden aan al onze klanten. Daarnaast blijven we onze accommodatiepartners helpen om voortgang te boeken naar certificering door derden. Hoewel we de manier waarop we duurzamere keuzes tonen aanpassen – door de Travel Sustainable naam, het logo en de niveaus te verwijderen – zullen reizigers nog steeds accommodaties met een certificering van derden kunnen vinden en erop kunnen filteren, plus de verschillende activiteiten zien die onze partners met ons hebben gedeeld. Terwijl we blijven onderzoeken wat de meest impactvolle rol is die we kunnen spelen op dit gebied, zullen we onze partners, klanten en de bredere industrie blijven ondersteunen in ons streven om duurzamere reizen de manier te maken waarop iedereen de wereld kan ervaren."