25 juni 2024
Thumbnail voor China schaft belangrijke corona-app af

China schaft belangrijke corona-app af

BEIJING- China neemt afscheid van nog een landelijke coronamaatregel. De regering deactiveert een corona-app die op basis van bewegingen vaststelt of iemand recent in een gebied met infecties is geweest. De app was een belangrijk deel van het zerocovidbeleid.


Mensen moesten hun telefoonnummer invoeren om een kenmerkende groene pijl te krijgen, die nodig was voor reizen tussen provincies en om toegang te krijgen tot evenementen en sommige openbare plaatsen. De zogeheten Routekaart werd sinds zijn introductie in 2020 meermaals aangepast.

In China zijn meerdere corona-apps in omloop, waarvan Routekaart voor de landelijke regering de belangrijkste was. Vele Chinezen gebruiken nog steeds apps van hun woonplaats of provincie om bijvoorbeeld winkels en kantoren binnen te komen.

De afschaffing van de Routekaart komt bijna een week nadat Beijing de landelijke coronamaatregelen had versoepeld. In de dagen daarvoor hadden meerdere steden al versoepelingen aangekondigd na zeldzame protesten tegen het strenge antivirusbeleid. Het aantal besmettingen piekte eind november, voordat de landelijke versoepelingen ingingen. Chinese experts verwachten dat het aantal infecties door de versoepelingen weer zal oplopen.