7 september 2024
Thumbnail voor Consumentenbond waarschuwt voor reisadviessite

Consumentenbond waarschuwt voor reisadviessite

SCHIPHOL - De site www.reisadvies.nu is volgens de Consumentenbond verwarrend voor reizigers. “Het lijkt op een officiële overheidssite, maar is een initiatief van een groep commerciële reisorganisaties met niet-officiële reisadviezen”, aldus een woordvoerster.


De Consumentenbond heeft ‘deze onwenselijke situatie’ gemeld bij toezichthouder ACM. “De look en feel van de site is hetzelfde als de officiële website van Buitenlandse Zaken. Alleen zijn de alternatieve reisadviezen stukken rooskleuriger. Dat kan de consument op het verkeerde been zetten en verwarring zaaien”, zegt directeur Sandra Molenaar van de bond.

Zo zijn de Verenigde Staten volgens haar een hoogrisicobestemming met code oranje voor slechts noodzakelijke reizen, die op reisadvies.nu toch een geel reisadvies krijgt. “Het overheidsadvies is het enige dat ertoe doet. Bijvoorbeeld als het gaat om de dekking van reisverzekeringen en de mogelijkheid om een pakketreis gratis te annuleren.”

Niet in lijn met Wereldgezondheidsorganisatie
Reisadvies.nu is ontstaan uit de ruim tachtig (ICA) reisorganisaties die recent een kort geding tegen de staat hebben verloren. “Op dit moment zijn de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse zaken verouderd en niet in lijn met de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit zorgt voor vragen, onduidelijkheid en onzekerheid bij klanten. Er zijn veel landen waar de situatie beter is dan in Nederland. Correcte reisadvisering hierover is essentieel”, luidt de uitleg.

Omdat de motie van de Tweede Kamer uit oktober nog niet is uitgevoerd, heeft Reisadvies.nu naar eigen zeggen de verantwoordelijkheid genomen als reisbranche om betrouwbare informatie te geven. “Ons doel is mensen die willen reizen te voorzien van actuele, transparante info, zodat zij een eigen keuze kunnen maken over hun vakantiebestemming.”

De ANVR begrijpt de onvrede van deze reisondernemers over de aanhoudend oranje niet-EU-landen en staat sympathiek tegenover het initiatief, maar doet zelf niet mee, zolang er overleg is met het ministerie.