23 juli 2024
Thumbnail voor Cruises: ‘De voorbereidingen zijn er, het is alleen een kwestie van een druk op de knop’

Cruises: ‘De voorbereidingen zijn er, het is alleen een kwestie van een druk op de knop’

SCHIPHOL - Er is weer wat hoop voor een aankomende vakantieperiode. Ook de cruisebranche lijkt weer een beetje op te krabbelen na alle geannuleerde afvaarten. Reisbizz vroeg verschillende cruisemaatschappijen en reisbureaus die gespecialiseerd zijn in cruises naar de ontwikkelingen rondom de boekingen voor cruisevakanties.


De afgelopen tijd zijn boekingen voor cruises flink toegenomen, blijkt bij de verschillende maatschappijen en reisbureaus. Maar vaak zijn dit boekingen voor cruises die niet meer dit jaar plaats gaan vinden. “Ik durf te wedden dat over een paar weken, als premier Rutte aankondigt dat we van de zomer weer mogen reizen, we dezelfde trend zien als in de UK. Als ik mijn collega daar moet geloven, gaat het helemaal los daar met boekingen”, vertelt Nico Bleichrodt, die bij zowel Holland America Line (HAL) als bij Seabourn een belangrijke positie heeft. “Door het perspectief dat wordt geboden, merken we dat mensen op de korte termijn nog terughoudend zijn. Maar de trend ligt nu op het najaar en op volgend jaar.”

Rotterdam

Foto (c) Holland America Line

Bij Cruisewinkel merken ze ook de laatste maand een positieve trend in het aantal boekingen. “We merkten al vanaf december 2020 dat de boekingen heen en weer schommelden naar de stemming van het land, naar aanleiding van de persconferenties en maatregelen”, vertelt Stefan Driehuijs, project manager bij Cruisewinkel. “De boekingen verschuiven nu vooral meer naar 2022 of zelfs verder.”

Populair
Maar welke cruises zijn dan het meest populair? Bij MSC Cruises staat met stip op nummer één de cruises naar de Middellandse Zee. “Dit komt mede door het feit dat we daar alweer actief zijn en omdat we daar een groot aanbod hebben”, zegt marketing en communicatie manager Daniëlle Groot. “Ook zijn de inschepingshavens niet alleen per vliegtuig maar ook per auto bereikbaar als alternatief.”

MSC Virtuosa
Foto (c) MSC

 

Bij Carnival Corporation, waar HAL en Seabourn onderdeel van zijn, staat er een ‘historische cruise’ op de planning. “Wij zijn ooit begonnen als vervoersmaatschappij van Rotterdam naar New York”, vertelt Bleichrodt. “Volgend jaar oktober is het 150 jaar geleden dat deze vaart voor het eerst werd gemaakt. Om dit jubileum te vieren gaan we dit opnieuw doen, ook in de stijl hoe dat destijds werd gedaan.” Bleichrodt merkt dat deze speciale cruise behoorlijk vaak wordt geboekt. Daarnaast zijn de cruises met afvaarten vanuit Nederland geliefd.

Zeetours heeft sinds vorig jaar in samenwerking met AmaWaterways riviercruises toegevoegd aan het aanbod. “Naast de Noorse Fjorden afvaarten, doen deze riviercruises het ook heel goed”, laat Mirella de Kock weten. Ook bij Cruisewinkel worden de riviercruises van Zeetours boven verwachting goed geboekt.

Voorbereiding
Voordat de cruises weer op gang kunnen komen, zijn er heel wat voorbereidingen nodig. “In de reisbranche lopen wij voor op het toerisme. Wij verkopen 18 maanden vooruit”, gaat Bleichrodt verder. “Voordat een afvaart plaats kan vinden, gaan er minimaal twee maanden aan voorbereiding aan vooraf. Daarnaast kost het ook enorm veel geld om een cruiseschip op te starten. Er wordt bij ons geen beslissing genomen om die investering te maken voordat we zeker weten dat we kunnen varen. De scenario’s liggen, het is alleen een kwestie van een druk op de knop geven wanneer we dat vertrouwen hebben.”