23 juli 2024
Thumbnail voor D66 en PvdA: geen quarantaineplicht voor gevaccineerde reizigers

D66 en PvdA: geen quarantaineplicht voor gevaccineerde reizigers

DEN HAAG - De nieuwe quarantaineplicht voor reizigers uit risicolanden moet niet gelden voor reizigers die gevaccineerd zijn. Dat willen D66 en de PvdA. De partijen pleitten woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer voor een uitzondering op de nieuwe quarantaineregels, die vanaf 15 mei gelden.


In het overleg werd het wetsvoorstel behandeld waarmee een quarantaineplicht wordt ingevoerd voor reizigers uit landen die vanwege het aantal en soort coronagevallen zijn aangemerkt als zeer risicovol. Nederlanders die vanuit deze landen terugkeren, moeten bij binnenkomst minstens vijf dagen in quarantaine en dienen een verklaring met reis- en contactgegevens te tonen.

Niet proportioneel
D66 stelt, met steun van de PvdA, dat de quarantaineplicht niet proportioneel is voor wie gevaccineerd is. Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte is het een vergaande wet, die ingrijpt in grondrechten. Hij stelt volgens het AD dat het voorbeeld van landen als Ierland, Griekenland, Denermarken, Spanje, de VS en het VK moet worden gevolgd.

“Deze landen kennen allemaal al een vorm van uitzondering voor mensen die een prik hebben gehad.” Beide partijen stellen wel dat de uitzondering voor gevaccineerde reizigers niet moet gelden voor landen waar zorgelijke mutanten van het coronavirus heersen.

Daarnaast vindt D66 dat er niet duidelijk is omschreven wanneer een land geldt als ‘zeer risicovol’. Nu zou een deel van de EU-landen, een groot deel van Azië en de meeste Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen gelden als hoogrisicogebied. “Dat is bijna de hele wereld”, zegt Paternotte in het overleg.

‘Zeer ingrijpende maatregel’
Een overtreding van de quarantaineverplichting zou een boete van 339 euro opleveren. De reizigers worden gecontroleerd door een belteam en de handhaving heeft de mogelijkheid tot een huisbezoek, al mogen de toezichthouders niet ‘achter de deur komen’. In een verklaring dienen reizigers aan te geven waar de thuisisolatie plaatsvind.

Ook over de handhaving van de quarantaineplicht is kritiek. “Komt iemand straks vanuit de tuin door het raam gluren?”, vraagt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop zich volgens De Telegraaf af.