Riyadh
Medina, de verlichte stad
“Voorheen was het niet toegestaan voor niet-moslims om een moskee of heilige stad te bezoeken. De tweede meest heilige stad Medina is nu wel open voor reizigers, dus we bewonderen de mensen die op pelgrimage zijn, de hadj. Er zijn pelgrims die hun hele leven sparen om hier heen te gaan. Ik ben dankbaar hier te mogen zijn en koop dadels voor mijn dierbare moslimvrienden. In het museum naast de moskee krijgen we uitleg over de Koran, het geloof en de cultuur. De uitleg van de gids geeft me een totaal ander gevoel over het land, de mensen en de religie.”
Culinaire hoogtepunten: de Arabische keuken
“Wat ik het meest ga missen? De heerlijke uitgebreide ontbijtjes. Lemon/mint juice en de verse granaatappelsap. Die laatste heb ik nog nooit zo lekker geproefd als in Saoedi-Arabië, maar de gids legt uit dat dat komt omdat de granaatappelpitjes hier vandaan komen. Wat hebben we fantastisch gedineerd: van gegrilde verse vis in Jeddah tot de Afghaans-Turkse keuken, typisch Arabische mezze met het bekende brood en humus en frisse verse salades. Je kunt geen alcoholische drankjes drinken, maar door de verfrissende en verse mocktails heb ik dit geen moment gemist.”
Wil je nog meer tips over Saoedi-Arabië? Lees dan het volledige artikel in de Reisbizz Magazine High-end special.