28 februari 2024
Thumbnail voor Debby Schipper-Snelders: De vooroordelen over Saoedi-Arabië zijn onterecht

Debby Schipper-Snelders: De vooroordelen over Saoedi-Arabië zijn onterecht

RIYADH - Jarenlang was het koninkrijk Saoedi-Arabië voor reizigers geen toegankelijk land. Reizigers uit 49 landen kunnen tegenwoordig een visum aanvragen en het land ontdekken. Debby Schipper-Snelders van TravelBoutique bezocht het land onlangs en tipt in de High-end Special van Reisbizz Magazine zeven plekken die je moet bezoeken.


Riyadh
“Een klassieker, want in dit geval is de hoofdstad dé plek om modern en klassiek Saoedi-Arabië te bewonderen. Na een fijne vlucht met KLM is Fairmont Riyadh een heerlijk hotel om je snel thuis te voelen. Ruime badkamer, heerlijke verfrissende douche en uitgebreid ontbijt. We wandelen door het Masmak Fort, de Souk en over het plein van het fort. Aan de overkant liggen twee panden er verlaten bij, waar tot vier jaar geleden de religieuze politie gevestigd was. We nemen de lift naar de 99ste verdieping naar de Sky Bridge (Four Seasons Hotel), met schitterend uitzicht over de stad en dineren aan de Boulevard City, het soort van ‘Times Square’ van Riyadh.”

Medina, de verlichte stad
“Voorheen was het niet toegestaan voor niet-moslims om een moskee of heilige stad te bezoeken. De tweede meest heilige stad Medina is nu wel open voor reizigers, dus we bewonderen de mensen die op pelgrimage zijn, de hadj. Er zijn pelgrims die hun hele leven sparen om hier heen te gaan. Ik ben dankbaar hier te mogen zijn en koop dadels voor mijn dierbare moslimvrienden. In het museum naast de moskee krijgen we uitleg over de Koran, het geloof en de cultuur. De uitleg van de gids geeft me een totaal ander gevoel over het land, de mensen en de religie.”

Culinaire hoogtepunten: de Arabische keuken
“Wat ik het meest ga missen? De heerlijke uitgebreide ontbijtjes. Lemon/mint juice en de verse granaatappelsap. Die laatste heb ik nog nooit zo lekker geproefd als in Saoedi-Arabië, maar de gids legt uit dat dat komt omdat de granaatappelpitjes hier vandaan komen. Wat hebben we fantastisch gedineerd: van gegrilde verse vis in Jeddah tot de Afghaans-Turkse keuken, typisch Arabische mezze met het bekende brood en humus en frisse verse salades. Je kunt geen alcoholische drankjes drinken, maar door de verfrissende en verse mocktails heb ik dit geen moment gemist.”

Wil je nog meer tips over Saoedi-Arabië? Lees dan het volledige artikel in de Reisbizz Magazine High-end special.