12 juli 2024
Thumbnail voor Duitsland en Hongarije van groen naar geel, geen quarantaineplicht meer voor sommige Zuid- en Midden-Amerikaanse landen

Duitsland en Hongarije van groen naar geel, geen quarantaineplicht meer voor sommige Zuid- en Midden-Amerikaanse landen

DEN HAAG - Het reisadvies voor Duitsland en Hongarije wordt aangepast van groen naar geel, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat betekent dat reizigers uit deze landen vanaf maandag 6 september een coronabewijs bij zich moeten hebben als ze naar Nederland reizen. Daarnaast veranderen de reisrestricties voor reizigers uit Zuid- en Midden-Amerika en Zuid-Afrika.


Zo vervalt bijvoorbeeld de quarantaineplicht voor reizigers uit de Dominicaanse Republiek, waardoor dat weer een interessante toeristische bestemming kan zijn.

Met het coronabewijs, de QR-code in de CoronaCheck-app, kunnen reizigers laten zien dat ze volledig gevaccineerd, getest of recent hersteld zijn.

Wijzigingen Zuid-Amerika en Zuid-Afrika
Vanaf zaterdag zijn er geen ‘variantlanden’ meer: zeerhoogrisicogebieden met een zorgwekkende virusvariant. Voor zestien landen in Zuid- en Midden-Amerika en Zuid-Afrika golden de afgelopen tijd extra maatregelen. Deze landen vallen vanaf 4 september onder de hoogrisicogebieden of zeerhoogrisicogebieden.

Het gaat om Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Paraguay, Peru en Uruguay (aangewezen als hoogrisicogebied); en Brazilië, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Suriname, Venezuela en Zuid-Afrika (aangewezen als zeerhoogrisicogebied).

Reizigers die volledig gevaccineerd zijn, mogen vanaf 4 september vanuit deze landen de EU inreizen. Ook verdwijnt de dubbele testplicht. Wel moeten deze reizigers zich houden aan de overige maatregelen zoals een verplicht coronabewijs (test-, herstel,- of vaccinatiebewijs), de gezondheidsverklaring en in sommige gevallen de verplichte thuisquarantaine.

Nederlanders mochten al vanuit bovenstaande landen naar Nederland reizen, maar nieuw is dat volledig gevaccineerden uit deze landen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben nu ook weer welkom zijn, mits ze aan de overige restricties voldoen.

Quarantaineplicht vervalt voor sommige landen
Voor de landen die zijn aangewezen als zeerhoogrisicogebied, waaronder Suriname en Zuid-Afrika, geldt nog steeds een quarantaineplicht bij aankomst in Nederland. Voor Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Paraguay, Peru en Uruguay vervalt de quarantaineplicht.

Dominicaanse Republiek
Vanuit toeristisch oogpunt is het vooral interessant dat voor de Dominicaanse Republiek de quarantaineplicht bij terugkeer vervalt. Wie daar op vakantie is geweest, hoeft bij aankomst in Nederland alleen het coronabewijs te tonen in de CoronaCheck-app. Volledig gevaccineerden of mensen die recent van corona hersteld zijn hoeven zich dus ook niet te laten testen.

Toeristen zijn al langer van harte welkom in de Dominicaanse Republiek, mits zij volledig gevaccineerd of getest zijn. Omdat de kleurcode oranje blijft, zullen Nederlandse touroperators nog geen pakketreizen naar dat land aanbieden, maar het is natuurlijk wel mogelijk om zelf een ticket en hotel te boeken of met een buitenlandse touroperator te reizen.

Eerder vanochtend meldde deze site al dat er voor reizigers uit de Verenigde Staten juist een test- en quarantaineplicht wordt ingevoerd.