27 mei 2024
Thumbnail voor Erik Swelheim stopt na twaalf jaar als financieel topman KLM

Erik Swelheim stopt na twaalf jaar als financieel topman KLM

Erik Swelheim treedt na twaalf jaar af als chief financial officer KLM. Hij is het laatste nog zittende lid van de ‘oude’ directie, nadat in 2022 ceo Pieter Elbers (naar IndiGo) en coo René de Groot (naar British Airways) afscheid namen. Swelheim wordt opgevolgd door Bas Brouns.

Swelheim leverde een belangrijke bijdrage aan het verstevigen van de positie van KLM, en vormde een hecht team met Elbers. Gedurende de coronacrisis was Swelheims rol van groot belang voor de luchtvaartmaatschappij, die voor steun moest aankloppen bij de overheid maar inmiddels weer op eigen benen staat.

“Namens alle KLM-collega’s wil ik Erik graag enorm bedanken voor zijn grote inzet in de twintig jaar die hij voor ons bedrijf heeft gewerkt. Erik had als cfo een cruciale rol binnen onze directie in talloze belangrijke ontwikkelingen rond KLM en de luchtvaart, waarvan de coronacrisis wellicht de meest ingrijpende was”, zegt ceo Marjan Rintel.

“Mede dankzij Eriks inzet en betrokkenheid staat KLM weer op eigen benen. Ik wens hem alle goeds voor de toekomst. In Bas hebben wij een waardige opvolger gevonden. Met zijn brede KLM-kennis en ervaring kijk ik uit naar onze samenwerking.”

Opvolger
Bas Brouns (52), nu nog senior vice president Corporate Controller, werkt al ruim 27 jaar bij KLM en bekleedde diverse financiële functies. Hij neemt de functie van cfo op 24 april 2024 op zich. Swelheim uit het volste vertrouwen in Brouns.

“Ik ben enorm verheugd dat mijn opvolger uit ons eigen team komt. Door mijn jarenlange samenwerking met Bas heb ik er alle vertrouwen in dat hij het fantastisch zal doen.”

Formeel moeten de Ondernemingsraad en de aandeelhoudersvergadering nog groen licht geven voor de aanstelling van Brouns, maar ervan uitgaande dat er een positief oordeel komt ziet de directie van KLM er na april volgend jaar als volgt uit: Marjan Rintel (ceo), Bas Brouns (cfo), Maarten Stienen (coo), Miriam Kartman (cpo) en Barry ter Voert (cxo).