2 december 2023
Thumbnail voor EURAM Winnaarsreis naar Catalonië: De Ebro vormt de rode draad

EURAM Winnaarsreis naar Catalonië: De Ebro vormt de rode draad

De stormachtige wind van de dag ervoor is gaan liggen als de groep met e-bikes een tocht door de Ebro Delta willen maken. Na een korte instructie springen we op de fiets en slingeren we door het diverse landschap heen. De zon schijnt en er is geen wolkje aan de lucht. We zien flamingo’s, bezoeken de zoutpannen en fietsen langs de nog droog gelegen rijstvelden. De gids legt uit dat vanaf mei, alles onder water staat omdat de sluizen eind april open worden gezet. Het water vanuit de Ebro stroomt via de kanalen de velden over zodat het verbouwen van rijst kan beginnen. In september tonen de velden een ander beeld, dan zie je verschillende tinten groen en wordt de rijst van de velden gehaald.

De Ebro vormt de rode draad tijdens de reis door Catalonië. Ook per kajak ontdekken we de rivier. Het dorpje Benifallet is het startpunt. Als we goed voorbereid met de waterschoenen aan luisteren naar de instructeur, daalt het vertrouwen om droog uit de kajak te stappen met de minuut. Er moeten belangrijke beslissingen worden genomen: wordt het een single of een double? In een double sla je minder snel om, dus kiest een aantal van de groep voor de veilige weg.

Kajakken


Zelf laat ik de keuze over aan het moment en kom in een wedstrijdkajak terecht. Met de eerste aanraking met het water dreig ik al kopje onder te gaan. “Spread your legs!”, roept de instructeur en zonder erbij na te denken volg ik (natuurlijk) zijn commando. De kajak stabiliseert zich direct en vanwege de wind paddelen we eerst een stuk stroomopwaarts. Het gefluit van de vogels, het zachtjes klotsen van het water en de rust om ons heen zorgt ervoor dat de groep stilvalt. Dat is voor het eerst.

Het tweede deel van de Grand Tour Catalunya kenmerkt zich op zowel actief als culinair vlak. Een uitgebreid verslag van de gehele reis is te lezen in het eerstvolgende Reisbizz Magazine. Meld je nú aan voor onze nieuwsbrief en ontvang Reisbizz Magazine als eerste in je mailbox. 

Een verdere sfeerimpressie van de reis is te zien in onderstaande aftermovie: