12 juli 2024
Thumbnail voor Europese gezondheidspas ‘handig hulpmiddel’ voor reizen in EU deze zomer

Europese gezondheidspas ‘handig hulpmiddel’ voor reizen in EU deze zomer

BRUSSEL - De Europese Commissie is bezig met een plan waarbij EU-burgers deze zomer grotendeels vrij kunnen reizen met een pas waarop hun ‘coronastatus’ staat. Morgen presenteert de Commissie hun concept, maar uit bronnen van de NOS lijken de plannen deels al duidelijk te zijn.


Volgens de NOS zou het gaan om een ‘groen certificaat’ die in eerste instantie meer bewegingsvrijheid geven aan mensen die gevaccineerd zijn. De groep mensen die deze zomer nog niet zijn opgeroepen voor een vaccin, zouden volgens de commissie ook op vakantie moeten kunnen. De reispas dient daarom ook voor de mensen die negatief zijn getest of het afgelopen half jaar corona hebben gehad en daardoor antistoffen hebben.

De reispas wordt door de commissie gezien als een handig hulpmiddel en niet als een paspoort dat onbeperkte bewegingsvrijheid geeft. Vooral de zuidelijke landen hopen hierdoor deze zomer toeristen toe te kunnen laten. Daarnaast willen EU-landen zelf kunnen beslissen onder welke voorwaarden dat is. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat landen naast de reispas nog allerlei andere eisen kunnen stellen aan reizigers, bijvoorbeeld een verplichte quarantaine voor degene die uit een bepaald gebied komt.

De NOS vermeldt dat ieder land een eigen digitaal certificaat moet ontwerpen, waarmee reizigers in alle EU-landen hun reispas kunnen aantonen. De Commissie stelt expliciet dat er geen Europese database zal worden aangelegd met gezondheidsgegevens van iedere burger.

Naast de reispas zullen een test- of vaccinatiebewijs nog steeds worden geaccepteerd bij het reizen naar een ander EU-land.