23 juli 2024
Thumbnail voor Frank Oostdam: Het eerste wat ik doe na mijn vertrek, is op vakantie met mijn vrouw

Frank Oostdam: Het eerste wat ik doe na mijn vertrek, is op vakantie met mijn vrouw

Na 17 jaar neemt Frank Oostdam op 1 juli aanstaande afscheid van de ANVR en geeft hij zijn stokje als directeur over aan Frank Radstake. Dat maakte de brancheorganisatie gisteren bekend. Nadat het nieuws wat is ingedaald, belde Reisbizz met Frank om te vragen hoe het met hem gaat. “Ik ben blij dat de kogel door de kerk is.”

Oostdam geeft aan Reisbizz aan beduusd te zijn van de vele reacties op het nieuws van gisteren. Wakker gelegen heeft hij vannacht niet. “Daar had ik in aanloop naar gisteren meer last van. Ik heb toegeleefd naar die dag. Als je dan kijkt naar de reacties die ik kreeg, word ik daar heel blij van. En dan mag je ook best trots zijn denk ik. Daarbij wordt het vertrek makkelijker omdat er een goede opvolger is.” Frank heeft een jaar rond gelopen met zijn besluit. “Ik ben heel blij dat de kogel nu eindelijk door de kerk is. De afgelopen tijd heb ik veel gesprekken gehad met het bestuur en Arjan Kers (voorzitter ANVR, red.) en voor nu gaan we ons richten op de verdere inrichting van de organisatie.”

De beslissing om daadwerkelijk te stoppen, is voor Frank heel moeilijk geweest. “Ik ben met hart en ziel verbonden aan deze sector en de ANVR is echt mijn kindje geworden. Aan de andere kant heb ik fysieke problemen gehad, waardoor ik meer ben gaan relativeren: er is meer dan alleen werk. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik meer balans wil tussen zakelijk en privé. Dat gaat alleen niet in mijn huidige rol: als directeur van de ANVR moet je er voor de volle 100 procent voor gaan. Als je merkt dat je dat niet meer kan, omdat je het nodige hebt meegemaakt, moet die knoop doorgehakt worden.”

Ik ben met hart en ziel verbonden aan deze sector en de ANVR is echt mijn kindje geworden.

Unaniem besluit
Frank Radstake is volgens Oostdam een goede opvolger. “Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij in aanmerking wilde komen zodra mijn afscheid om de hoek zou komen. Na heel goed overleg met het bestuur is unaniem beklonken dat Frank de juiste opvolger is. We zijn blij dat het iemand is die de organisatie en de bedrijven goed kent, volledig is ingewerkt en inhoudelijk heel veel kennis heeft. Intern moet er nog wel het een en ander ingericht worden, omdat Frank nu ook zelf opgevolgd moet worden. Maar daar hebben we gelukkig nog genoeg tijd voor.”

Te jong om niets meer te doen
Als huidig voorzitter van de Europese koepelorganisatie ECTAA wil Frank zich in juni herkiesbaar stellen voor een tweede termijn. “Ik ben nog te jong om niets meer te doen. Ik ben op zoek naar meer balans tussen zakelijk en privé, maar dat betekent niet dat ik niets in bestuurlijke of toezichthoudende sfeer wil doen. Als dat in de reissector kan, is dat heel mooi. Ook daarbuiten zijn genoeg interessante uitdagingen waar ik mijn week deels mee kan invullen. Nu houd ik me meer bezig met het afscheid.”

Op vakantie
“Het eerste wat mijn vrouw en ik gaan doen, is op vakantie”, zegt Frank stellig. “Op 1 juli neem ik echt afscheid, maar ik heb al met mijn vrouw afgesproken dat we die dag ook meteen op reis gaan. Het lijkt me heerlijk om op vakantie te zijn zonder dat je dingen als werk aan je hoofd hebt. De bestemming weten we nog niet, maar we zijn fanatieke wandelaars, dus het zal een bestemming worden met mooie wandelroutes. Ook zouden we nog heel graag een keer naar Azië willen reizen, maar dat is iets voor later. Daar heb ik straks alle tijd voor.”

De ANVR is bezig met een passend afscheid te regelen voor Frank. “Dit zal rond 20 juni gebeuren”, sluit hij af.