19 september 2024
Thumbnail voor Frank Radstake: ‘Dat stoort mij wel, alsof we een soort ‘cowboy-branche’ zijn’

Frank Radstake: ‘Dat stoort mij wel, alsof we een soort ‘cowboy-branche’ zijn’

In de maandelijkse Reisbizz Podcast bespreken redacteur Fleur Verster en hoofdredacteur van Luchtvaartnieuws Klaas-Jan van Woerkom, samen met vaste gast Frank Radstake, directeur van de ANVR, de belangrijkste ontwikkelingen in de reisbranche. In deze eerste aflevering komen onder andere de plannen van de ANVR, het congres in Oman, misleidende prijzen bij reisorganisaties volgens de Consumentenbond, en de trends in boekingen en populaire bestemmingen aan bod.

Het ANVR-congres vindt dit jaar plaats van 13 tot 17 november in Oman, en er zijn nog plaatsen beschikbaar. Frank meldt dat de aanmeldingen goed verlopen, met al ruim 160 inschrijvingen, terwijl er plaats is voor 220 deelnemers. "Oman is natuurlijk ook een zeer aantrekkelijke bestemming," aldus Radstake. Wil je erbij zijn? Dit is je kans om de bestemming te verkennen, inspirerende sprekers te horen, en deel te nemen aan het grootste netwerkevenement in de reisbranche.

Prijszekerheid
In deze podcast bespreken we niet alleen de ANVR en het congres, maar ook de kritiek van de Consumentenbond over misleidende prijzen bij reisorganisaties. Volgens Frank Radstake is dit een complex onderwerp dat al jaren speelt. "We zijn al geruime tijd in gesprek met de toezichthouder over twee belangrijke zaken: prijstransparantie en prijszekerheid," legt Radstake uit. Hij begrijpt echter niet op welke juridische basis de Consumentenbond beweert dat prijsveranderingen, zoals ze nu soms plaatsvinden, niet zouden mogen. "De huidige situatie is niet ideaal, maar virtual touroperating biedt de klant ook veel meer keuzemogelijkheden." Radstake benadrukt dat het belangrijk is dat consumenten weten dat prijzen kunnen fluctueren. "Dit is geen vorm van misleiding of oplichting. Het is jammer dat de reisbranche soms onterecht als een 'cowboy-branche' wordt neergezet."

Volgens Radstake zijn er al grote stappen gezet op het gebied van prijstransparantie, maar prijswijzigingen bij vluchten en hotels zijn onvermijdelijk en kunnen zelfs meerdere keren per dag plaatsvinden. "Hoe minder dit gebeurt, hoe zekerder een prijs kan worden aangeboden, en hier wordt hard aan gewerkt," voegt hij toe.

In deze nieuwe maandelijkse podcast krijg je een diepgaand inzicht in de actuele onderwerpen binnen de reisbranche. Luister nu naar de eerste aflevering hieronder. 

Volgende maand dus een nieuwe aflevering met als vaste gast, Frank Radstake. Heb je vragen die je hem graag zou willen stellen? Mail dan naar [email protected]