19 juli 2024
Thumbnail voor Ga goed voorbereid wandelen in hitte op Griekse eilanden

Ga goed voorbereid wandelen in hitte op Griekse eilanden

Op verschillende Griekse eilanden kwam de temperatuur de afgelopen dagen boven 43, of zelfs 44 graden uit, schrijft de NOS. Een meteoroloog van het nationale weerinstituut van Griekenland spreekt van de vroegste hittegolf ooit. Hulpdiensten maken zich zorgen over toeristen die zich niet altijd goed voorbereiden op de extreme temperaturen. 

Op de Griekse eilanden zijn de laatste weken vijf toeristen om het leven gekomen. Drie mensen worden nog vermist. In alle gevallen vermoeden de Griekse hulpdiensten dat de hitte hen parten heeft gespeeld. Niet in alle gevallen is de doodsoorzaak al bekend. Het ziet ernaar uit dat de meesten van hen er alleen op uit getrokken zijn in de hitte, en daarbij vielen of verdwaalden. Ook van een Amerikaan en twee Franse vrouwen die nog vermist worden, is bekend dat ze vorige week zijn gaan wandelen. Een van de slachtoffers werd voor het laatste gezien met maar één flesje water op zak. Zaterdag werd in een ravijn op het eiland Samos het lichaam gevonden van een Nederlandse toerist, die ook alleen was gaan wandelen. 

De leider van een van de reddingsoperaties zei tegen lokale media: "Gisteren zagen we twee mensen wandelen in 41 graden, zonder hoofddeksel, dat gaat tegen elke logica in." 

Volgens Wandel.nl is het belangrijk om je wandeltempo aan te passen bij hitte en jezelf te hydrateren. Het eten van makkelijk verteerbaar voedsel is ook belangrijk volgens de site, anders krijg je het nog warmer. Ga in de schaduw lopen waar mogelijk en besproei jezelf af en toe met water. Sportdranken voor zout is ook een goed idee en ademende kleding zou ook moeten helpen. Ga in ieder geval voorbereid op pad in een hittegolf.