9 mei 2024
Thumbnail voor Grootse plannen Bonaire Airport: Upgraden, uitbreiden, veiliger en duurzamer

Grootse plannen Bonaire Airport: Upgraden, uitbreiden, veiliger en duurzamer

KRALENDIJK - Upgraden, uitbreiden, veiliger en duurzamer. Dat zijn vier thema’s die de kern vormen van de toekomstvisie van Bonaire International Airport, ook bekend als Flamingo Airport. Reisbizz Magazine ging in de laatste uitgave in gesprek met luchthavendirecteur Maarten van der Scheer. “We zijn er om het eiland te verbinden met de regio en de rest van de wereld, en willen de capaciteit en kwaliteit bieden die daarvoor nodig is.”


De luchthaven vormt al sinds de oprichting in de jaren ’30 van de vorige eeuw de toegangspoort tot Bonaire. Het Caribische eiland, dat officieel de status van bijzondere gemeente heeft binnen het Nederlandse koninkrijk, moet het vooral hebben van toerisme en wordt dagelijks met Schiphol verbonden door vluchten van KLM en TUI fly.

De Nederlandse Maarten van der Scheer staat sinds 1 augustus vorig jaar aan het roer. Vanuit zijn kantoor op de luchthaven, dat uitzicht biedt op de aankomende en vertrekkende vliegtuigen, vertelt hij Reisbizz Magazine over zijn eerste maanden als directeur en laat hij zien welke ambitieuze toekomstplannen de luchthaven heeft.

Uitgebreid plan
De luchthaven heeft voor de komende jaren een uitgebreid plan opgesteld en gaat op drie gebieden werken voor een betere en duurzamere luchthaven. De basis is hiervoor in de afgelopen jaren al gelegd. “Nu zijn we beland bij de tweede stap, die een stuk zichtbaarder wordt voor passagiers. Zo gaan we de komende paar jaar onder andere de bestaande terminal zichtbaar en merkbaar verbeteren. Het luchthavengebouw is nu goed en authentiek, maar je staat als reiziger onoverdekt in de rij voor de grenspassage. En het kan hier nogal warm zijn, of flink regenen. Daarom komt er een overkapping, waarvoor de fundering nu wordt gelegd.” Na de verbetering van het luchthavengebouw is het tijd voor stap drie die volgens Van der Scheer een “enorme sprong voorwaarts” betekent voor de luchthaven. “We gaan de terminal en platformen upgraden en uitbreiden.”

Sterke groei
De luchthavendirecteur ziet een sterke groei in het aantal Nederlandse reizigers naar het eiland. “Voor de pandemie kwam ongeveer een derde van de passagiers binnen via Schiphol. Ook het regionale verkeer en vluchten vanuit Noord-Amerika waren elk goed voor een derde van de reizigers. Dat is verschoven: bijna de helft van de passagiers komt nu uit Europa, een derde uit Noord-Amerika en we zien dat het vervoer vanuit de buureilanden zich minder positief ontwikkeld.”

Meer weten over de plannen van Bonaire International Airport? Lees dan het hele interview met de luchthavendirecteur in de laatste uitgave van Reisbizz Magazine.