11 mei 2024
Thumbnail voor Hanita van der Meer: Jan Nijenhuis leerde mij dat je meer vliegen vangt met honing dan met azijn

Hanita van der Meer: Jan Nijenhuis leerde mij dat je meer vliegen vangt met honing dan met azijn

HAARLEM - Hanita van der Meer startte afgelopen september als de nieuwe woordvoerder van de ANVR nadat voorganger Mirjam Dresmé met pensioen ging. Alle reden voor Reisbizz Magazine om haar beter te leren kennen tijdens een gezellig tafelgesprek. “Ik spreek nu voor een breder publiek, dat is anders dan mijn voorgaande functies”, vertelt Hanita over haar carrière in de reisbranche.


Hanita komt uit een warm nest uit het plaatsje Schaijk in Brabant. “Een echt arbeidersgezin: mijn vader was metselaar en mijn moeder huismoeder. Mijn oudere broer en twee jongere zusjes wonen allemaal nog in Brabant. Mijn vader is in 2007 overleden en mijn moeder is inmiddels 86. Zij woont nog volledig zelfstandig en kookt elke dag een potje voor zichzelf. Ik moet echt een afspraak maken in haar drukke agenda want ze heeft nog zoveel te doen. Echt een sociaal dier die nog steeds nieuwe vriendschappen sluit.”

Recalcitrante puber
Tijdens haar jeugd kampeerde de familie altijd in Limburg. “Tot mijn zestiende ben ik altijd meegegaan. Daarna ging ik zelf met de bus naar de Costa Brava. Ik was best lastig en een ontzettend recalcitrante puber.” Via de regenpijp sloop Hanita het huis uit en ze was dolgelukkig toen ze de MAVO op haar zeventiende achter de rug had. “Ik was daarmee niet meer leerplichtig en meldde mijn ouders dat ik niet verder wilde studeren. Mijn vader zei mij dat ik dan wel aan het werk moest. Ik kwam in een stikkerij terecht waar ik bankstellen moest stikken en dat verdiende goed.” Na een tijdje kwam de wijsheid terug en besloot Hanita MBO Mode te gaan doen. Ze werd aangenomen aan de Fashion Academy in Londen, maar besloot dit af te wijzen door de opleidingskosten van 40.000 euro. “Mijn vader wilde het me lenen, maar dat zou betekenen dat ik voor mijn veertigste geen eigen huis zou kunnen kopen. Dat zette me aan het denken. Toen iemand mij wees op een functie binnen de reisleiding en het gegeven dat je daar destijds veel geld mee kon verdienen, was ik om. En zette daarmee mijn eerste stappen in de reisbranche en ben ik erin blijven hangen.”

Wie heeft jou positief beïnvloed op je carrière?  
“Jan Nijenhuis. Jan was onze salesmanager bij Neckermann en ik werkte op reserveringen bij verre reizen. Tijdens een studiereis samen met Jan naar Cuba, kwam mijn ervaring als reisleidster goed van pas. Dat viel Jan op en vroeg me bij terugkomst om bij sales te komen werken. Ik kreeg Noord-Nederland onder mijn hoede en sjeesde al die reisbureaus af. Het leuke is dat ik alle ouders ken van de kinderen die nu een reisbureau runnen: Erik van der Waard, Haskia Kramer, Rob Schilten, Werner van Disseldorp. Jan voelde als een mentor en leerde mij dat je meer vliegen vangt met honing dan met azijn. Die heb ik altijd onthouden. Laatst zei hij nog: “Nu zit je bij de ANVR, ik zie je nog binnenkomen bij Neckermann.”

Wil je meer weten over hoe het Hanita bevalt bij de ANVR en wat haar plannen zijn met de brancheorganisatie? Lees dan het hele interview in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.