19 mei 2024
Thumbnail voor Holland America Line begint test met hernieuwbare brandstoffen op vlaggenschip

Holland America Line begint test met hernieuwbare brandstoffen op vlaggenschip

Holland America Line heeft de start aangekondigd van een langdurige test met duurzame brandstoffen op haar vlaggenschip de Rotterdam. Tijdens de tests wordt volgens de rederij 100 procent biobrandstof met een lage koolstofintensiteit gebruikt tijdens het varen in de beroemde Noorse Erfgoed fjorden.

Het schip heeft de biobrandstof 'gebunkerd' - voor het op 27 april uit de haven van Rotterdam vertrok - en zal zodra het in de Noorse fjorden vaart, één van haar vier motoren laten draaien op koolstofarme brandstof. "Deze brandstof is verkregen uit organisch afval of residuen en gecertificeerd volgens de EU-Richtlijn Hernieuwbare Energie", aldus HAL. "De GoodFuels MR1-100 duurzame biobrandstof, geleverd door FincoEnergies, zal naar schatting 86 procent reductie opleveren in broeikasgasemissies tijdens de levenscyclus.”

De initiële tests zullen deze maand op één van de vier scheepsmotoren worden uitgevoerd tijdens cruises. Er is volgens de rederij potentie om de testen in de zomer uit te breiden naar meerdere motoren, tijdens vaarten door de Noorse Werelderfgoedfjorden, met name de Geirangerfjord en de Nærøyfjord.

"Holland America Line streeft ernaar haar broeikasgasemissies te reduceren. We zijn verheugd te kunnen aantonen dat een brandstofbron van de volgende generatie ons kan helpen op weg naar netto-nul emissies", aldus Gus Antorcha, president van Holland America Line. "Het omzetten van gebruikte voedingsresten in brandstof is een innovatieve manier om milieu uitdagingen aan te pakken."