16 juni 2024
Thumbnail voor Huurauto op vakantiebestemming fors goedkoper dan vorig jaar: ‘Dalende trend zet door’

Huurauto op vakantiebestemming fors goedkoper dan vorig jaar: ‘Dalende trend zet door’

Op vrijwel elke populaire Zuid-Europese vakantiebestemming is een huurauto deze zomer goedkoper dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs voor een week autohuur van zaterdag 27 juli tot en met zaterdag 3 augustus bedraagt momenteel 476 euro. Dat is 18 procent minder dan in dezelfde week vorig jaar.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Enterprise Car Sharing & Rental, de Nederlandse tak van autoverhuurder Enterprise. Enterprise Car Sharing & Rental vergeleek voor het derde jaar op rij 18 locaties in Zuid-Europa, van het Portugese eiland Madeira tot de Turkse badplaats Antalya. In het onderzoek van Enterprise wordt het prijspeil geïnventariseerd voor de doorgaans drukste week van het seizoen (eind juli en begin augustus) voor auto’s in de categorie ‘compact’ (Volkswagen Golf, Opel Astra, Ford Focus of vergelijkbaar). In het hoogseizoen van 2023 lagen de prijzen in de populaire vakantieplaatsen al 35 procent lager dan in de zomer van 2022. Komend seizoen pakt het huren van een auto op locatie bijna de helft goedkoper uit dan twee jaar geleden.

Mallorca en Sardinië
Daar waar twee jaar geleden op Mallorca alle huurauto’s al vroeg uitverkocht waren, blijkt dit eiland nu de bestemming met het laagste prijsniveau. “Met 323 euro ligt de prijs daar 21 procent lager dan vorig jaar”, aldus Enterprise. “In Olbia op Sardinië zijn de prijzen weliswaar 17 procent gezakt ten opzichte van zomer 2023, maar 667 euro voor een week resulteert desondanks in de hoogste prijs van de onderzochte bestemmingen. In 2022 kostte een middenklasse-huurauto daar overigens nog meer dan 1.200 euro voor de betreffende week.” Ten opzichte van vorig jaar is de prijsdaling in Venetië met 55 procent het grootst, terwijl op twee bestemmingen hogere prijzen dan vorig jaar worden berekend. “In het Griekse Heraklion (Kreta) steeg de prijs met 13 procent en in Malaga 25 procent. De Spaanse badplaats was met een weekprijs van 312 euro vorig jaar overigens wel verreweg de goedkoopste vakantielocatie om een auto te huren.”

Van krapte naar extra aanbod
Dat de prijzen van huurauto’s dit jaar weer gezakt zijn, ziet ook Manon Prins van Sunny Cars. Om te verklaren waarom de prijzen zakken, moeten we kijken naar 2022, aldus Prins. "In 2022 heerste er een behoorlijke krapte. Verhuurders hadden geld nodig om te blijven bestaan en besloten een deel van hun wagens te verkopen. Van de auto's die zij nog op voorraad hadden, werd de hoofdprijs gevraagd. Sinds vorig jaar zien we gelukkig weer een dalende trend."

Volgens Prins is extra aanbod ingekocht. “Ondanks dat de vraag naar een huurauto tijdens de vakantie nog steeds groeit, is het wel in verhouding met de auto's die beschikbaar zijn. Een hele mooie trend in de autohuursector, zeker omdat vliegtickets, accommodaties en zelfs de boodschappen flink in prijs zijn gestegen. We laten dus als enige partij in het component 'vakantie' een daling zien.”