14 juli 2024
Thumbnail voor Ierland event: Over de Ierse Hongersnood en de mooiste routes langs de kust

Ierland event: Over de Ierse Hongersnood en de mooiste routes langs de kust

AMERSFOORT - Titia Doornbos Clevering, TUI at Home, bezocht afgelopen donderdag een speeddate evenement met Ierse reisbedrijven, georganiseerd door Tourism Ireland. In haar gedachten zijn Noord-Ierland en de Republiek Ierland niet echt vrienden. Maar alle sprekers waren unaniem; 'wij zijn Ierland!' En dat mag onderstreept, vetgedrukt en met een uitroepteken. Titia doet verslag.


Van de vertegenwoordiger van EPIC, the Irish Emigration Museum (Dublin), hoor ik het verhaal over de Ierse Hongersnood (1845-1850). In het museum leer je over de Ierse bevolking. Als landeigenaren vele agrarische producten verkopen aan Engeland, raken de Ieren afhankelijk van de aardappeloogst. Wanneer deze oogst enkele jaren achter elkaar mislukt, zijn de gevolgen niet te overzien. Hongersnood en een zoektocht naar betere oorden halveerden het aantal inwoners van Ierland. Ik denk dat na een bezoek aan dit museum de high tea tour (van Vintage Tea Trips) een mooie afwisseling is. Tijdens de tour worden gasten vermaakt met verhalen uit het verleden terwijl ze al rijdend genieten van de stad en een high tea.

Virtuele reis
Na mijn virtuele bezoek door Dublin maak ik kennis met Brian van het Gleneagle Hotel in Killarney. Brian vertelt enthousiast over mooie routes die goed bereikbaar zijn vanuit het hotel. Queen Elizabeths naam wordt bescheiden gebruikt uit dankbaarheid voor haar bezoek aan Muckross House waar de streek bekendheid mee verworven heeft. The Wild Atlantic Way en the Ring of Kerry bezoek je vanuit dit hotel. Mijn volgende afspraak is met Tourism Ireland. De dame woont al lange tijd in Nederland, maar haar ogen beginnen te glinsteren als ze vertelt over the Causeway Coastal Route (de kust van Noord-Ierland) en het noordelijke gedeelte van de Ierse Republiek (ten westen van Noord-Ierland). Daar zijn de kliffen hoog en de weggetjes smal. Ben je op zoek naar een hotel aan de Causeway Coastal? Kijk dan naar het Portrush Altantic Hotel. Er zijn diverse golfbanen in de buurt en je vindt hier zowaar een strand.

Belfast en Dublin combineren
Ik vervolg mijn theoretische reis door Ierland met een bezoek aan Belfast. De vertegenwoordiger van deze stad oppert het idee om Dublin en Belfast te combineren in een reis. Vanuit Dublin maak je een dagtrip naar de Wicklow’s en de Causeway Coastal is bereikbaar in dagtrips vanuit Belfast. Belfast leer je goed kennen door middel van een walking-tour (kijk hiervoor op de website van DC Tours). In Belfast vind je eveneens het Titanic museum. Hier maak je kennis met de bouw en de geschiedenis van het beroemde schip.

Reishart
Mijn laatste date is met de Abbey Group. Doordat we tijd over hebben kletsen we na over reizen en de wereld leren kennen. Misschien is de wens hier, de vader van de gedachte, maar één ding is zeker, de saamhorigheid is voelbaar tussen de Noord-Ieren en Ieren deze middag. Maar misschien is dat een gevolg van het hebben van een reishart.