14 juli 2024
Thumbnail voor Ierland verplicht coronatest ook voor gevaccineerde reizigers

Ierland verplicht coronatest ook voor gevaccineerde reizigers

DUBLIN - In navolging van Portugal verplicht ook Ierland een coronatest voor alle inkomende reizigers. Daardoor moeten ook mensen die volledig gevaccineerd zijn of een herstelbewijs hebben zich vanaf aanstaande vrijdag laten testen om het land binnen te komen. De Ierse regering heeft daartoe besloten vanwege de omikronvariant.


Gevaccineerden en mensen met een herstelbewijs mogen wel kiezen of ze voor een PCR-test gaan (maximaal 72 uur oud bij aankomst) of een goedkopere antigeensneltest (48 uur). Ongevaccineerden zonder herstelbewijs hebben die keuze niet: zij moeten verplicht een PCR-test laten afnemen. Voor kinderen onder de 12 jaar geldt geen testplicht.

Door het besluit om een test te verplichten voor alle reizigers, handelt Ierland net als Portugal in strijd met de afspraken die gemaakt zijn bij de invoering van het Europees Digitaal Corona Certificaat. Officieel mag dat in epidemiologische noodgevallen, maar zo ondergraven beide landen wel het nut van dat coronapaspoort. De Europese Commissie is er dan ook niet blij mee.