15 juli 2024
Thumbnail voor IJslandse vulkaanuitbarsting lijkt af te nemen, vliegverkeer ondervindt geen hinder

IJslandse vulkaanuitbarsting lijkt af te nemen, vliegverkeer ondervindt geen hinder

De vulkaanuitbarsting in het zuidwesten van IJsland lijkt maandag in hevigheid af te nemen. Dat is goed nieuws voor luchtvaartmaatschappijen die van en naar de eilandstaat vliegen. De vulkaanuitbarsting van zondag heeft geen invloed gehad op de dienstregeling van de maatschappijen.

Marieke van der Weijden van Icelandair, de nationale luchtvaartmaatschappij van IJsland, vertelt desgevraagd aan Reisbizz dat zij geen vluchten geannuleerd hebben door de vulkaanuitbarsting: "Alle Icelandair-vluchten vliegen volgens schema. Ook de weg tussen Keflavík Airport en Reykjavík is open."

In 2010 zorgde een vulkaanuitbarsting in IJsland voor veel chaos, zo'n 100.000 vluchten werden toen geschrapt waardoor 10 miljoen reizigers wereldwijd strandden. Dat lijkt deze keer dus alles mee te vallen. Uiteraard houdt Icelandair alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. "We volgen de ontwikkeling van de uitbarsting en staan in close contact met autoriteiten en hulpverleners", vertelt van der Weijden. "We hebben onze noodplannen opgesteld en zijn goed getraind om te reageren op de uiteenlopende situaties die zich in IJsland kunnen voordoen - altijd gericht op de veiligheid van onze passagiers en medewerkers."