27 mei 2024
Thumbnail voor Japan Airlines benoemt voormalig stewardess tot eerste vrouwelijke CEO

Japan Airlines benoemt voormalig stewardess tot eerste vrouwelijke CEO

Japan Airlines (JAL) heeft woensdag voor het eerst een vrouw tot president-directeur benoemd. Voormalig stewardess Mitsuko Tottori wordt vanaf 1 april gepromoveerd, aldus het bedrijf in een verklaring.

The Japan Times omschrijft Tottori als “een voormalig stewardess die door de jaren geen is opgeklommen naar het senior management.” De benoeming van Tottori volgt volgens de krant omdat Japanse bedrijven "geconfronteerd worden met toenemende druk om de genderdiversiteit te vergroten en de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan te pakken."

In december maakte ook Boeing bekend dat een vrouw een topfunctie in gaat nemen: Stephanie Pope is bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer benoemd tot chief operating officer. Volgens insiders is zij de voornaamste kandidaat om CEO Dave Calhoun over twee jaar op te volgen. Het zou voor het eerst zijn dat een vrouw de toppositie bij het in 1916 opgerichte bedrijf gaat bekleden. Daarnaast kondigde prijsvechter JetBlue als eerste Amerikaanse airline aan een vrouw op de hoogste functie te zetten: Joanna Geraghty.