15 april 2024
Thumbnail voor Koken met Arjan Kastelein: Kapitein tussen de mensen in

Koken met Arjan Kastelein: Kapitein tussen de mensen in

Zijn ervaring als reisleider bracht hem waardevolle inzichten in groepsdynamiek en mensenkennis, aspecten die hij nu toepast als managing director bij Personal Touch Travel. In Reisbizz Magazine schuiven we voor een nieuwe ‘Koken met’ aan bij Arjan Kastelein om te praten over zijn academische achtergrond, onverwachte focus op aardappelen, zijn passie voor zeilen en visie op leiderschap.

Arjan betrad het toneel van de reissector als reisleider in de Verenigde Staten. In vier jaar tijd doorkruiste hij maar liefst 25 keer het land. Met een koffer vol ervaringen startte hij na terugkomst in Nederland bij Special Traffic, later Kuoni. Eerst als productmanager Amerika, daarna als general manager van African Holidays en pricing specialist bij Kuoni. In 2016 nam hij het stokje over van Harry Aarsse (eigenaar Personal Touch Travel) en vervult hij tot op de dag van vandaag de rol als managing director.

Mensenkennis
Die vier jaar in de VS heeft hem vooral één ding gebracht: mensenkennis. “Hoe een groep werkt. De dynamiek en hoe je iedereen bij elkaar houdt. Dat betekende soms ook accepteren als het niet helemaal lukte. Dat moest ik dan ook maar laten gaan. Je krijgt nu eenmaal niet altijd alle neuzen dezelfde kant op.” Ervaring die hij meeneemt naar zijn huidige functie bij Personal Touch Travel. “Wij zijn een organisatie waarin ZRA’s keuzes kunnen maken. Ze moeten kunnen ondernemen! Dan moet je kaas hebben gegeten van groepsdynamica.”

"In de periode van de pandemie waren er uitdagingen. Ik nam beslissingen die niet altijd gemakkelijk waren, maar wel noodzakelijk om de koers te behouden."

Op de vraag hoe hij ZRA's behoudt, legt Arjan uit dat hij veel doet om hen te ondersteunen, maar niet ten koste van alles. Hij benadrukt dat er bepaalde richtingen en waarden zijn die de organisatie vertegenwoordigt, en dat het belangrijk is dat ZRA's zich hiermee kunnen identificeren. “In de periode van de pandemie waren er uitdagingen. Ik nam beslissingen die niet altijd gemakkelijk waren, maar wel noodzakelijk om de koers te behouden. Individuele keuzes waren toen niet altijd mogelijk. Als iemand dat wel wil, kan dat, maar het kan betekenen dat de samenwerking wordt beëindigd. Dit heeft geleid tot intense gesprekken en ik beweer niet dat ik altijd gelijk had, maar als ik toen alles klakkeloos had gevolgd wat werd geroepen, was de bankrekening leeg geweest.”

Totale ontspanning
Arjan reist regelmatig naar Turkije om daar te zeilen met vrienden. Dat brengt hem totale ontspanning. “Je hoeft niets, en er kan niets. Je hebt alleen de wind. Je wordt wakker, springt het water in en laat je meevoeren. Lekker zwemmen, beetje eten. Zo zien de dagen eruit.” Die parallel trekken we door naar Personal Touch Travel, waar hij de kapitein is. “Nee hoor, we doen alles samen. Ook binnen Personal Touch Travel heeft ieder zijn eigen taak. Dat vind ik toch anders dan op een boot waar je echt een kapitein nodig hebt die ingrijpt als het moet.”

Arjan schenkt de wijn van de avond in. Foto: Reismedia

Arjan benadrukt dat problemen aangepakt worden als team. “Ik stuur de boel aan, waarbij de ene af en toe wat ondersteuning nodig heeft, terwijl de ander zegt: 'Ik red het wel zelf'. Voor mij staat centraal dat de ZRA haar werk goed kan doen, de tools heeft om boekingen snel en efficiënt te verwerken. Alle vragen mogen worden gesteld, en het is vooral belangrijk dat het ook leuk is met elkaar. Naast hard werken, beleven we ook ontzettend veel plezier samen!”

‘Hij heeft weer zo’n bui’
Iets wat voor Arjan uitdagend kan zijn, is als dingen niet verlopen zoals hij had gehoopt. “Dat betekent niet per se dat ik altijd gelijk heb, maar als ik een bepaald doel voor ogen heb en het lukt niet, kan ik behoorlijk balen. Dan word ik stil en keer ik naar binnen. En ja, voordat je verder vraagt; dat gebeurt ook op kantoor.” Of hij dan benaderbaar is? “Dat wel, maar ik zie ze denken; hij heeft weer zo’n bui. Dan laten ze me, wetende dat ik er snel op terugkom om het op te lossen.” En dan komt toch die kapitein in hem naar boven, constateren we. “Kapitein tussen de mensen in.”

Wil jij het hele interview met Arjan Kastelein lezen? Ga dan nu naar de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine. De volgende printuitgave ook op de deurmat ontvangen? Meld je dan nu aan als Reisbizz Society lid en krijg de printedities thuisgestuurd.