19 juni 2024
Thumbnail voor La Isla Bonita: La Palma en de historische vulkaanuitbarsting

La Isla Bonita: La Palma en de historische vulkaanuitbarsting

SANTA CRUZ - La Palma heeft de bijnaam ‘La Isla Bonita’ ook wel te danken aan de landschappen, de imposante vulkanen, de diepe bossen, de gezellige stranden en de indrukwekkende sterrenhemel. Eind 2021 was de situatie op het eiland wat minder ‘Bonita’. Visit La Palma vertelt in de Canarische Eilanden Special van Reisbizz Magazine over die periode.


Tussen 19 september en 23 december 2021 vond in de Cumbre Vieja een vulkaanuitbarsting plaats. “Duizenden mensen moesten  geëvacueerd worden en honderden huizen en vele hectaren (landbouw)grond werden onder de lava bedolven of door de lavarivieren verwoest.” Nadat de uitbarsting stopte, bleek La Palma te zijn ‘gegroeid’ door de gestolde lava. “Er kwamen 48 hectare bij. Echter was de grond nog veel te heet om met grootscheepse opruiming te kunnen beginnen. Daarnaast moest men voorzichtig zijn, omdat de geharde lava nog steeds giftige zwaveldioxidedampen kon uitstoten.”

De vulkaan ging lange tijd zonder naam door het leven maar heeft inmiddels de naam Tajogaite gekregen. “Ook kan de nieuwe vulkaan bezocht worden, maar wel alleen via routes onder begeleiding van een gids door geautoriseerde bedrijven.”

Meer weten over wat het eiland La Palma allemaal te bieden heeft. Lees dan het hele artikel in de Canarische Eilanden Special in Reisbizz Magazine.