7 september 2024
Thumbnail voor ‘Natuurlijke baaien en kristalhelder water’: dit is het land met de schoonste kustwateren in Europa

‘Natuurlijke baaien en kristalhelder water’: dit is het land met de schoonste kustwateren in Europa

Als je aan schoon kustwater in Europa denkt, gaan je gedachten waarschijnlijk meteen uit naar Griekenland of Italië. Toch is Kroatië het land dat volgens het nieuwste rapport van de Europese Commissie (EC) en het Europees Milieuagentschap (EEA) de hoogste cijfers voor de kwaliteit van het kustwater krijgt.

“Met natuurlijke baaien en kristalhelder water is het geen verrassing dat Kroatië deze prestigieuze erkenning ontvangt”, zegt het Verkeersbureau van Kroatië in reactie op de bijzondere erkening. “Bezoekers worden dan ook uitgenodigd om verder te kijken dan Dubrovnik en te genieten van de heldere wateren van de Adriatische Zee.”

Het jaarlijkse rapport van de EEA en de EC analyseert de kwaliteit van het zwemwater in Europa om te bepalen of er risico's zijn voor zwemmers door de aanwezigheid van virussen of bacteriën. Kroatië scoort bijzonder hoog. 99,1 procent van de kustwateren wordt beoordeeld als ‘uitstekend’: 886 van de 894 locaties.

Uit het rapport blijkt verder dat 89 procent van de gecontroleerde kustzwemplaatsen in Europa van uitstekende kwaliteit zijn, slechts 1,5 procent van de zwemplaatsen werd als ‘slecht’ beoordeeld.