5 maart 2024
Thumbnail voor Nog altijd wirwar aan regels rond meenemen handbagage in het vliegtuig

Nog altijd wirwar aan regels rond meenemen handbagage in het vliegtuig

De regels rond het meenemen van handbagage in het vliegtuig zijn nog altijd zeer uiteenlopend. Dat concludeert de Consumentenbond. Ook de prijzen verschillen flink, met name wanneer er buiten de luchtvaartmaatschappij om geboekt wordt.

In de december-editie van de Consumentengids deed de bond een steekproef onder vijftien Europese luchtvaartmaatschappijen, variërend van KLM en Brussels Airlines tot prijsvechters als easyJet en Ryanair.

Uit het onderzoek blijkt dat de verschillen tussen hoeveel er mee mag en welke voorwaarden er worden gesteld aan gewicht en afmetingen soms groot zijn. Bij de meeste traditionele airlines is handbagage gratis, maar prijsvechters rekenen soms tot wel meer dan 100 euro extra, mits vooraf bijgeboekt.

Dat laatste kost overigens flink meer geld wanneer dat wordt gedaan via online ticketsites. De prijs gaat soms wel drie keer over de kop, concludeert de Consumentenbond.

“Tijdens onze inventarisatie bleek weer dat elke luchtvaartmaatschappij eigen regels hanteert, en dat die steeds kunnen veranderen. Dat maakt het vooraf vergelijken van ticketprijzen onmogelijk”, aldus Daan Vermeer, reisexpert bij de Consumentenbond.

“Gelukkig wil het Europese Parlement dat er een Europese standaard komt voor handbagage. Daarmee is een bepaalde hoeveelheid handbagage altijd inclusief, ongeacht de luchtvaartmaatschappij en prijs van je ticket. Het is nu afwachten tot de Europese Commissie hierover beslist en het voorstel omzet in wetgeving.”