19 juni 2024
Thumbnail voor Oostenrijk vanaf vandaag in lockdown, regering wil vaccinatieplicht per februari

Oostenrijk vanaf vandaag in lockdown, regering wil vaccinatieplicht per februari

WENEN - Oostenrijk is vanaf vandaag weer in lockdown om het aantal bestemmingen terug te dringen. De lockdown geldt voor zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde mensen en duurt maximaal twintig dagen. Na tien dagen wordt er geëvalueerd en de lockdown eindigt uiterlijk op 13 december. Toeristische reizen naar Oostenrijk zijn tijdens de lockdown niet mogelijk.


In Oostenrijk zijn alleen supermarkten, drogisterijen en apotheken open. De horeca is gesloten en evenementen geschrapt. Alleen voor essentiële zaken, zoals het doen van boodschappen of op bezoek bij een dokter, mogen mensen hun huis verlaten. Ouders worden opgeroepen om zo veel mogelijk thuis onderwijs te geven. De scholen blijven wel open.

“Vanuit toeristisch perspectief doet de lockdown ons enorm veel pijn”, stelt Lisa Weddig, directeur van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme. “Toch is het nodig met het oog op de besmettingscijfers. De belangstelling voor wintervakanties in Oostenrijk is groot. We blijven erop vertrouwen dat het winterseizoen in Oostenrijk met de juiste veiligheidsmaatregelen mogelijk zal zijn, zodra de situatie verbetert.”

De lockdown geldt in principe 20 dagen, dus tot 13 december. Daarna blijft de lockdown gelden voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Daarnaast wil de regering dat er vanaf uiterlijk 1 februari 2022 ook een vaccinatieplicht gaat gelden. Daarvoor moet het parlement nog wel een wet aannemen.

Er was al eerder een lockdown voor niet-gevaccineerden. De politie in Oostenrijk heeft aangekondigd dat er veel gecontroleerd zal worden.