3 maart 2024
Thumbnail voor Op proefvakantie naar Rhodos: een verslag in woord en beeld

Op proefvakantie naar Rhodos: een verslag in woord en beeld

RHODOS - Transavia en Sunweb organiseren deze week een proefvakantie naar het Griekse eiland Rhodos. Uit de ruim 25.000 aanmeldingen was Reismedia-collega Joyce Schriemer één van de 189 geluksvogels die mee mochten. Hieronder doet zij verslag van haar ervaringen tijdens deze ‘gevangenisvakantie’, zoals de proef door critici spottend genoemd wordt.


Maandag 12 april, de dag van vertrek. Nadat ik een paar dagen eerder al een PCR-test had moeten doen (die was gelukkig negatief), moet ik voorafgaand aan de vlucht nog een sneltest laten afnemen. Dat gebeurt bij het Sheraton-hotel op Schiphol. Vanuit daar word ik verwezen naar Vertrekhal 1, waar je moet wachten op de uitslag. Na 15 minuten komt er een bericht binnen via de app, mail en sms dat ook de sneltest negatief is.

Op naar balie 5 om in te checken. Behalve de gebruikelijke zaken bij het incheck-proces, moet ik ook de negatieve uitslagen van de PCR- en de sneltest laten zien en het PLF-formulier tonen (Passenger Locator Form) dat noodzakelijk is om Griekenland binnen te komen. Als klein cadeautje krijgen ik en de andere passagiers een doosje pepermuntjes mee voor onderweg. Ook ontvangen we een extra mondkapje. Dat moet namelijk elke vier uur verwisseld worden.

Proefreis Rhodos

Verder is alles op Schiphol gewoon zoals het al heel lang is. Je moet gedurende het verblijf op de luchthaven altijd een mondkapje dragen en natuurlijk gelden de basisregels, zoals anderhalve meter afstand houden. De winkels zijn uitgestorven. Via de Sunweb-app kan ik nog een flesje water en wat chocolaatjes bij één van de winkels ophalen. Vervolgens is het tijd om naar de gate te gaan en aan boord van het Transavia-vliegtuig te stappen.

Aan boord worden we welkom geheten en ontvangen we een mondkapje en een desinfecterend doekje. Uiteraard moet tijdens de hele vlucht een mondkapje gedragen worden. De topmannen van Sunweb en Transavia, de twee organisatoren van de reis, komen nog even langs voor een korte toespraak en om ons een fijne reis te wensen. Daarna is het tijd om te vertrekken.

Proefreis Rhodos

Tijdens de vlucht vul ik eerst een coronavragenlijst in van behoorlijk wat bladzijdes. Verder verloopt de vliegreis vrij normaal. Je kunt wat lekkernijen kopen zoals gewoonlijk, en die betalen via pin (bankpas) en creditcard. Om het eten en drinken te consumeren mag het mondkapje even af. Het is verder een relaxte vlucht, met mooi uitzicht over de verschillende landschappen en een zachte landing.

Proefreis Rhodos

Bij het verlaten van het vliegtuig gaan we in kleine groepjes naar een bus, die ons naar de terminal brengt van Rhodos Airport. Daar moeten we onze negatieve PCR-test laten zien. In Griekenland mag die maximaal 72 uur voor de landing zijn afgenomen. Willekeurig kun je eruit gepikt worden om het PLF-formulier te laten zien. Daarna wachten we op de koffers. Hier is het lastig om anderhalve meter afstand te houden. Zodra iemand zijn koffer ziet, duikt hij of zij er bovenop. Daarna loop ik naar de bus bij de uitgang, waar we welkom worden geheten door fotografen. Zo is er weer het besef hoe belangrijk toerisme is. Iedereen wil graag weer zijn hotels, resorts, taxi’s en restaurants vol hebben.

Proefreis Rhodos

Bij het Hotel Mitsis Grand Beach aangekomen staan de medewerkers ons op te wachten. Ook hier fotografen. Koffertje uit de bus en bij binnenkomst nog een temperatuurcheck. Het inchecken gebeurt contactloos: ik moet een kopie van mijn paspoort, voorzien van kamernummer en mailadres, in een brievenbus deponeren. Vervolgens is het tijd om naar de kamer te gaan. In het resort mag er één persoon in de lift, tenzij je een gedeelde kamer hebt, dan maximaal met z’n tweeën. De sleutels hangen al in de kamerdeur. Eindelijk kan het mondkapje af.

Proefreis Rhodos

Nu is het tijd om voor een lekkere maaltijd naar het buffetrestaurant te gaan. Bij binnenkomst desinfecteer je je handen en wacht je even voordat je naar een tafeltje wordt gebracht.  Ook hier draag je je mondkapje, totdat je gaat zitten. Bij het buffet geef je je keuzes door, waarna een handschoenen dragende medewerker het voor je opschept. Het is niet de bedoeling dat je zelf eten pakt. De gerechten staan achter plexiglas. Als alternatief voor het restaurant kunnen ze het eten ook naar je kamer komen brengen op een serveerwagen.

Proefreis Rhodos

Dinsdagochtend ontwaakt het hotel langzaam. De groep van 189 reizigers verdeelt zich in uitslapen, fitnessen, ontbijten of direct op een ligbedje. Een groot voordeel van zo’n klein gezelschap (het hotel was maar voor een kwart gevuld, verder was er niemand) is dat er geen handdoekjesrace plaatsvindt bij het zwembad. Eindelijk begint het vakantiegevoel bij mij te komen. Door de onzekerheid of ik wel mee mocht (vanwege de testen), was dat gevoel er nog niet eerder.

Proefreis Rhodos

Na een uitgebreid ontbijt ga ik het hotelterrein verkennen. Ik hoor van wat medereizigers dat hen tegenvalt dat ook buiten alle coronamaatregelen gelden, zoals het dragen van een mondkapje. Die mag alleen af als je ergens zit of ligt of aan het zwemmen bent. Persoonlijk heb ik daar geen probleem mee.

Niet alle voorzieningen zijn nu open. Het binnenzwembad is dicht, maar het is prettig vertoeven bij de twee buitenzwembaden. Tijdens het zwemmen moet je een badmuts dragen. Je kunt lunchen in het buffetrestaurant, maar ook vanaf je ligbedje pizza’s, burgers, pita’s en crepes bestellen. Verder kun je gebruikmaken van de ruim bemeten fitnesszaal.

Proefreis Rhodos

Voor de Griekse bevolking is deze proefvakantie echt hoopgevend, zij hebben niet zo’n vangnet als wij in Nederland. Geen werk betekent geen of nauwelijks inkomen. Dus veel Grieken hopen dat de proef slaagt en dat er weer meer toeristen komen, die ook van het hotel af mogen. Het personeel blijft deze week intern, om een bubbel te behouden. Ze leren nu ook hun eigen product kennen. Dat vinden zij ook een mooie ervaring, zo vertellen ze mij. Ze zijn heel gedisciplineerd in het naleven van de regels.

Proefreis Rhodos

Martine Langerak van Sunweb.

De Nederlandse proefvakantiegangers houden zich ook serieus aan de maatregelen. Iedereen die ik spreek is blij hier te zijn. Een week is prima. Het zou wel leuk zijn om even langs het strand te lopen, of met de auto of de fiets het eiland te verkennen, maar aan de andere kant hoef je je niet achteraf te verantwoorden waarom je het eiland niet bent gaan ontdekken. Je hoeft helemaal niks.

Proefreis Rhodos

Helaas vliegen de dagen voorbij, vooraf had ik het idee dat ik niets te doen zou hebben. De hele dag op een resort waar je niet af mag, bij het zwembad hangen. Ik werk wel lekker door, zei ik tegen mijn collega’s. We hebben geluk met het weer: de temperatuur en het zonnetje zijn prima. Het is ook heerlijk om weer op een terras te zitten en daar een drankje te drinken en een praatje te maken. Ik hoor wel wat reacties uit Nederland dat het een ‘gevangenisvakantie’ is, maar zo voelt het allerminst.