14 april 2024
Thumbnail voor Oud-cruisepurser Mareen Smithuis voer drie keer de wereld rond: ‘In elk land ken ik wel iemand’

Oud-cruisepurser Mareen Smithuis voer drie keer de wereld rond: ‘In elk land ken ik wel iemand’

Mareen Smithuis heeft haar sporen in de cruisewereld verdiend. Ze stapte in 1995 aan boord en vervulde diverse functies bij een cruiserederij. Zo was ze meer dan 17 jaar purser. Nu is Mareen eigenaar van Reisbureau De Lutte, in het gelijknamige dorp, aangesloten bij Personal Touch Travel. Reisbizz ging met haar in gesprek over haar carrière.

In 1995 stapte de (naar eigen zeggen) verlegen Mareen met haar eerste contract aan boord als Management Trainee. “Ik was net klaar met de hotelschool in Almelo en ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik wilde doen. Toen kwam ik iemand tegen die zei: ‘dit is echt wat voor jou, Mareen’.” De wereld van cruises en rederijen was volledig nieuw voor de jonge Mareen. “Ik had nog nooit van het begrip cruises gehoord.” Toch meldde ze zich aan, waarna het snel ging. “Ik heb ’s maandags gebeld, dinsdag ben ik op gesprek geweest en die vrijdag zat ik in het vliegtuig naar Lauderdale in Florida.” Daar begon ze in een restaurant als management trainee. “Dat noemden ze in die tijd nog second maître.”

Heimwee
Om naar de andere kant van de wereld te reizen, klinkt niet meteen als de ideale situatie voor een jonge vrouw die net uit de studiebanken komt. Dat Mareen toch 17 jaar op een schip heeft gewerkt, getuigt van het tegendeel. “Ik geef mijn moeder daar altijd de schuld van. Zij is mijn steun en toeverlaat. In het begin had ik veel last van heimwee te midden van de mannenwereld aan boord. Het oorspronkelijke plan was om twee tot drie jaar te varen en de wereld te verkennen. Bij elke haven waar we aanmeerden, belde ik naar huis. Dan stond ik een poos in de rij bij een telefooncel voor een collect call naar huis. Destijds had ik nog geen mobiele telefoon. ‘Waar ben je vandaag?’, vroeg mijn moeder me steevast, en ze was oprecht geïnteresseerd in hoe het aan boord ging en hoe het met mij ging. Aan het einde van elk gesprek zei ze: ‘Waar liggen jullie morgen? Bel je morgen weer?’ Zo hebben we dat toch wel een aantal maanden volgehouden en ben ik over mijn ergste heimwee heen gekomen.”

'Oeps, foutje!'
Mareen vertelt over die keer dat ze op een avond per ongeluk de C-drive verwijderde terwijl ze documenten op een floppydisk moest zetten. “Oeps, foutje! Dit veroorzaakte veel stress, want de passagiers ontvingen hun rekening niet op de laatste dag van de reis, maar we moesten alle rekeningen per post nasturen. Wat een werk!”

Dit is een deel van het hele interview met Smithuis. Wil je weten wat er gebeurde toen het schip op een dag zonder haar vertrok? Lees het hele interview in het nieuwe Reisbizz Magazine.