2 maart 2024
Thumbnail voor Ouderenbond ANBO pleit voor simpel papieren vaccinatiepaspoort

Ouderenbond ANBO pleit voor simpel papieren vaccinatiepaspoort

WOERDEN - Ouderen die geen moderne telefoon hebben of lastig kunnen omgaan met de computer, maken zich volgens ANBO zorgen dat ze deze zomer niet naar het buitenland op vakantie kunnen gaan. De ouderenbond vindt dat ouderen met een simpel papieren vaccinatiepaspoort moeten kunnen reizen.


In de plannen voor een Europees coronapaspoort, gaat de aandacht nu vooral uit naar een digitale versie met een QR-code in een app op de mobiele telefoon. De ouderenorganisatie is bang dat dit voor veel ouderen te ingewikkeld is. “Terwijl juist ouderen veel reizen en na de coronaperiode behoefte hebben om weer op pad te gaan”, meldt ANBO. Volgens hen weten niet alle ouderen hoe zij via een computer de QR-code kunnen downloaden en printen.

Een stempel in het gele boekje, wat als internationaal geaccepteerde inentingsbewijs werkt, is volgens ANBO een mooie oplossing. “Maar GGD’en mogen die stempel niet zetten van minister De Jonge”, aldus ANBO. De minister moet volgens de ouderenbond gehoor geven aan een motie van de Tweede Kamer, waarin staat dat inentingen tegen corona alsnog moeten kunnen worden bijgeschreven in het gele boekje.