23 mei 2024
Thumbnail voor President Biden zinspeelt op opheffing internationaal reisverbod

President Biden zinspeelt op opheffing internationaal reisverbod

SCHIPHOL - Het vooruitzicht op een hervatting van het trans-Atlantische vliegverkeer tussen de VS en Europa lijkt positiever geworden door opmerkingen van de Amerikaanse president Joe Biden. Die beloofde tijdens een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Witte Huis dat er binnenkort meer duidelijk wordt over de mogelijke opheffing van het internationale reisverbod.


“De komende dagen kan ik meer zeggen", meldde Biden. Het verbod op niet-essentiële reizen naar de VS is inmiddels anderhalf jaar oud. Onderzoeken van het Amerikaanse ministerie van Defensie, de Mayo Kliniek en de Harvard Universiteit hebben onafhankelijk van elkaar aangetoond dat vliegreizen veilig zijn, mits de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, schrijven Amerikaanse media.

Delta-variant
In Europa werden vorige maand de beperkingen voor Amerikaanse reizigers al versoepeld. De VS bleef echter vasthouden aan de strenge reisbeperkingen die onder voormalig president Donald Trump zijn ingesteld. Ambtenaren hebben gezegd dat de verspreiding van de Delta-variant een rem heeft gezet op de heropening van het land voor Europa, zo schrijft CNN.

Merkel bevestigt dat ze tijdens hun ontmoeting garanties van Biden had gekregen dat hij de zaak aan het onderzoeken was.

Goed over nadenken
"Voordat een dergelijke beslissing wordt genomen, moet er goed over worden nagedacht", zei Merkel. "Het is niet verstandig om het besluit al na een paar dagen weer terug te moeten draaien. Elke dag dat achterhaalde reisbeperkingen bestaan, brengt economische schade toe aan onze natie, om nog maar te zwijgen van de persoonlijke tol die wordt geëist van mensen die van hun familie en geliefden zijn gescheiden."

De Amerikaanse reisindustrie heeft er bij de regering Biden op aangedrongen om, in overeenstemming met de meest recente wetenschap, snel haar inreisbeleid voor internationale reizen te herzien.