23 mei 2024
Thumbnail voor Prijsvrij: Meeste Nederlanders gaan toch op vakantie ondanks code oranje

Prijsvrij: Meeste Nederlanders gaan toch op vakantie ondanks code oranje

DEN BOSCH - Na de wijzigingen in reisadviezen voor de Spaanse Eilanden, Portugal en Cyprus zijn duizenden reizigers die een vakantie hebben geboekt voor komende zomer teleurgesteld. Bij Prijsvrij Vakanties stond de telefoon direct roodgloeiend. Het grootste deel van de klanten van de reisorganisatie willen gewoon afreizen naar de bestemming, ondanks code oranje.


Nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies van de verschillende vakantiebestemmingen wijzigde naar oranje, liet Prijsvrij weten de keuze om alsnog te reizen naar de geboekte bestemming aan de klant zelf te laten. “Indien klanten willen afreizen, dan kan dat. Zo niet, dan faciliteren we de mogelijkheid tot omboeken en eveneens de optie van volledige restitutie”, meldde CEO Marc van Deursen eerder aan Reisbizz.nl. “Het gaat om een aangescherpt reisadvies waarmee zij reizigers adviseren om goed voorbereid op reis te gaan en zich bewust te zijn van de eventuele risico’s. Het is een advies, geen reisverbod.”

Onderzoek
Prijsvrij heeft onder ruim duizend klanten een onderzoek gedaan om de reacties na de wijzigingen van vorige week te pijlen. Bijna dertig procent zegt niet af te willen reizen naar een oranje bestemming. Van deze klanten heeft 32,9 procent gekozen om de reis te annuleren en 67,1 procent voor omboeken. Maar het overgrote deel, ruim zeventig procent, geeft aan gewoon op vakantie te willen naar de bestemming die ze oorspronkelijk hadden geboekt, maar nu dus oranje is gekleurd.

Volgens de reisorganisatie hebben klanten verschillende redenen om toch af te reizen naar een oranje gebied. “We leven hier in Nederland in een (donker)rood gebied. Veel klanten zijn gevaccineerd en kinderen zijn negatief getest. Volgens hen zijn ze beter af op de vakantiebestemming, ook al geldt daar code oranje.” Daarnaast telt het voor klanten mee dat het aantal besmettingen in een vakantieland zoals Spanje of Turkije lager ligt dan het aantal besmettingen in Nederland. “Ook is het niet meer verplicht om bij terugkomst in Nederland in quarantaine te gaan.”

Extra garanties
Overheden van vakantielanden zien Nederlanders graag komen, stelt Prijsvrij. “De Spaanse overheid verwelkomt Nederlandse toeristen maar al te graag. Om toeristen te bemoedigen hebben verschillende Spaanse regio’s extra garanties aangekondigd voor reizigers die tijden hun vakantie corona oplopen.”