23 mei 2024
Thumbnail voor Qantas-topman verwacht verplichte vaccinatie voor reizigers

Qantas-topman verwacht verplichte vaccinatie voor reizigers

LONDEN - Qantas-topman Alan Joyce verwacht dat overheden vaccinaties verplicht gaan stellen voor internationale reizigers. Dat zegt hij in een interview met de BBC. Volgens Joyce overwegen veel regeringen een vaccinatie als voorwaarde voor toegang tot het land.


Op dit moment stellen de meeste landen een of meerdere negatieve coronatesten verplicht als voorwaarde voor toegang, al dan niet in combinatie met een quarantaine. In sommige gevallen maakt een vaccinatiepaspoort een negatief testresultaat overbodig. Volgens Joyce zijn vaccinaties cruciaal om het internationale passagiersvervoer te hervatten. 

Vorig jaar zei de topman al toe te werken naar een beleid waarbij Qantas alleen tegen COVID-19 gevaccineerde passagiers toelaat op internationale vluchten. “We hebben een zorgplicht naar onze passagiers en crew, zodat iedereen in het vliegtuig veilig moet zijn”, aldus Joyce. Daarvoor is wel een aanpassing van de ticketvoorwaarden nodig.

Joyce verwacht dat passagiers de wijzigingen zullen accepteren. In een door Qantas uitgevoerde enquête zei negentig procent van de klanten achter een vaccinatieplicht voor internationale reizigers te staan. Qantas hervat zelf pas in oktober de internationale vluchtuitvoering. Dan hoopt de Australische regering alle volwassenen ingeënt te hebben.

Er is ook veel kritiek op een vaccinatieplicht voor reizigers, onder meer vanuit de World Health Organisation. “Wij keuren het feit dat een vaccinatiepaspoort als reisvoorwaarde zou gelden af”, meldt Bernardo Mariano, director of digital health and innovation, tegenover de BBC.