19 juni 2024
Thumbnail voor Qatar Airways gestart met extra vluchten naar Schiphol

Qatar Airways gestart met extra vluchten naar Schiphol

SCHIPHOL - Qatar Airways is dit weekend gestart met extra passagiersvluchten tussen Schiphol en Doha. Vanaf nu vliegen de Qatari elf keer per week op deze route, in plaats van zeven keer. De eerste ‘extra’ vlucht, uitgevoerd door een Boeing 787-8, kwam zondagmiddag aan in Nederland. Op de meeste extra vluchten wordt een nog groter vliegtuig ingezet.


Aanvankelijk zou naast de dagelijkse vluchten met de Boeing 777-300ER ook vier keer per week een 787-8 worden ingezet met plaats voor 254 passagiers. Daardoor zouden er tot 10 september ongeveer 20.000 stoelen extra beschikbaar komen op de route Schiphol – Doha.

Maar inmiddels heeft Qatar Airways besloten nog verder op te schalen. Slechts op een klein deel van de extra vluchten wordt de 787-8 ingezet, waaronder de eerste paar, maar op de meeste staat nu de grotere 777-300ER ingepland. Daardoor kunnen er per vlucht nog 75 tot 158 passagiers extra mee.

Een groot deel van de zomervakantie zullen de Qatari dus twee keer per dag met de Boeing 777 naar Schiphol komen. Dat is na de A380, waarvan er slechts een handjevol in dienst zijn, het grootste toestel in de vloot van de Arabieren. De Triple heeft bij Qatar verschillende cabineconfiguraties.

De extra vluchten vinden op zondag, maandag, woensdag en vrijdag plaats, onder de vluchtnummers QR275 en QR276.

In de laatste maanden van het winterseizoen bood Qatar Airways ook al enkele maanden een hogere frequentie aan (tien vluchten per week). Anders dan in de winter vertrekken de extra vluchten deze zomer maar een uurtje (17:20u) na de dagelijkse vlucht (16:15u, QR274) naar Doha.

Op QR274 (en QR273), de dagelijkse vlucht, staat bijna altijd de 777-300ER ingepland, maar af en toe wordt er ook een Airbus A350-1000 ingezet.

Komend winterseizoen ook verhoogde frequentie
Tussen 10 september en het eind van het zomerseizoen gaat de frequentie op de lijndienst Schiphol-Doha tijdelijk weer terug naar het oude niveau van zeven vluchten per week, maar vanaf het winterseizoen (eind oktober) wordt de frequentie weer opgeschroefd naar tien vluchten per week.

In tegenstelling tot afgelopen jaar, vinden de extra vluchten komende winter het hele seizoen plaats.

Qatar Airways Boeing 777

Een Boeing 777 van Qatar Airways.