24 juli 2024
Thumbnail voor Reisadvies Griekse eilanden, Cyprus, Kroatië en Zwitserland naar geel

Reisadvies Griekse eilanden, Cyprus, Kroatië en Zwitserland naar geel

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijzigt vanaf donderdag (17 juni) het reisadvies van een flink aantal Europese landen. Zo gaan Cyprus, het grootste deel van Kroatië, Liechtenstein, de Zuid-Egeïsche eilanden en Zwitserland naar geel. IJsland, Polen en Roemenië gaan naar groen.


De aanpassing van de reisadviezen naar geel betekent dat vakantiereizen niet langer worden afgeraden. Reizigers hoeven bij terugkomst naar Nederland geen negatieve test meer te laten zien en hoeven niet in quarantaine. Het ministerie waarschuwt dat er voor sommige landen inreisbeperkingen gelden.

Zo moeten reizigers, met welk vervoersmiddel dan ook, uit het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Aruba, Curaçao en Sint Maarten) voor aankomst in Zwitserland en Liechtenstein een elektronisch inreisformulier invullen, een negatieve PCR-test kunnen overhandigen die niet ouder is dan 72 uur en verplicht in quarantaine. Reizigers naar Cyprus moeten 24 uur voor vertrek de Cyprus Flight Pass invullen, een negatieve PCR-test die niet ouder dan 72 uur is overleggen en bij aankomst nogmaals, op eigen kosten, een PCR-test afnemen.

Opnieuw geel
Het grootste deel van Kroatië kleurt ook geel. Alleen reizen naar de noordelijke regio Sjeverna Hrvatska worden nog afgeraden. Wanneer reizigers naar Nederland vanaf de luchthaven van Zagreb vliegen, geldt een testplicht. Bij een tussenstop op de luchthaven van Zagreb waarbij de luchthaven niet wordt verlaten, geldt de testplicht niet.

De Zuid-Egeïsche eilanden, met vakantiebestemmingen Kos, Rhodos en Mykonos, kleurden in mei al even geel, maar kort daarna werden de reizen alweer afgeraden. Het ministerie geeft aan dat de situatie op deze eilanden inmiddels is verbeterd, waardoor vakantiereizen weer mogelijk zijn. Wel wordt er benadrukt dat reizigers zich goed moeten voorbereiden en ook tijdens hun verblijf en bij terugkeer goed op de hoogte dienen te blijven van de ontwikkelingen. Bijna alle Griekse eilanden zijn of worden nu geel, met uitzondering van Kreta.

Jongeren
Het ministerie meldt dat het RIVM de afgelopen tijd een stijging ziet van het aantal reizigers dat met een coronabesmetting terugkeert uit landen met een geel reisadvies, zoals Portugal en enkele Spaanse eilanden. Dit gaat vooral om groepen jongeren. Het RIVM roept iedereen tussen de 17 en 24 jaar die in Portugal of de Spaanse eilanden is geweest op om na thuiskomst uit voorzorg een test te doen bij de GGD, ook als ze geen klachten hebben.