18 april 2024
Thumbnail voor Reisbizz ontdekt veelzijdig Zuid-Afrika: geschiedenis, natuur en diamantmijnen

Reisbizz ontdekt veelzijdig Zuid-Afrika: geschiedenis, natuur en diamantmijnen

PRETORIA - ‘Zuid-Afrika kent meer wildparken dan alleen het Kruger en heeft met Pretoria ook een hoofdstad die de moeite waard is.’ Dat was de boodschap die South African Tourism wilde overbrengen aan een groep bezoekende reisjournalisten uit de Lage Landen. Aanleiding voor de persreis was het begin van de reguliere vluchtoperatie door Air Belgium naar Johannesburg. Reisbizz Magazine was één van de meereizende tijdens de reis.


In de officiële hoofdstad Pretoria, niet ver van Johannesburg, zetelt sinds jaar en dag de regering en zijn de ministeries en ambassades gevestigd. Het parlement daarentegen staat in Kaapstad, 1500 kilometer westwaarts. Ambtenaren en politici pendelen veelvuldig tussen de twee steden.

Pretoria, ook wel aangeduid met de nieuwe naam Tshwane, is voor bezoekers niet bijster interessant. Het centrum heeft een structuur als een schaakbord, met weinig architectonische hoogtepunten, uitgezonderd het Uniegebouw uit 1910 dat vanaf een heuvel uitkijkt over de stad. Hoewel decennialang een van de symbolen van de apartheid bleef het immense gebouw van zandsteen ook daarna de zetel van de regering.

Bergen en beesten
Magaliesberg is een oeroude keten in het noorden van Zuid-Afrika. Het hoogste punt ligt op 1852 meter bij Nooitgedacht, een plek die met een kabelbaan te bereiken is. Het is zaterdagmorgen en druk, veel Zuid-Afrikanen gaan op een dagtrip naar het gebied. Op de top waait een verkoelende wind en is er een fraai uitzicht op de Hartebeespoort, een stuwmeer dat nu, aan het eind van de altijd droge winter (juni tot september) groen is door de vele algen en een gebrek aan water. Weldra breekt de zomer aan en komt er regen die het meer weer zal aanvullen. Op het plateau is een korte wandeling uitgezet, die weer terugvoert naar de gondels.

Wil je de rest van het verslag lezen over de reis naar Zuid-Afrika? Lees dan het hele artikel in de laatste uitgave van Reisbizz Magazine.