24 juli 2024
Thumbnail voor Reissector roept kabinet op tot verlenging gratis testen voor reizen

Reissector roept kabinet op tot verlenging gratis testen voor reizen

SCHIPHOL - Het laten afnemen van een coronatest om mee naar het buitenland te reizen, zou ook na augustus nog door de overheid vergoed moeten worden. Hier pleiten verschillende reisorganisaties voor op nieuwsradio BNR. Reizigers die buiten het hoogseizoen op vakantie gaan, komen door het doorzetten van de vergoeding niet voor extra kosten te staan.


Voor de start van de zomerperiode kondigde de overheid aan tot en met het einde van augustus de mogelijkheid te bieden om een gratis coronatest te doen als dit nodig was om op vakantie te gaan. Het kabinet moet echter nog een definitief besluit nemen over een eventuele verlenging van deze vergoeding.

Mislukt versoepelingsbeleid
ANVR-voorzitter Frank Oostdam stelt tegenover BNR dat hij hoopt dat die verlenging er inderdaad komt. “Hoewel de overheid nadrukkelijk heeft aangegeven dit tot uiterlijk eind augustus te willen faciliteren, zouden wij het ook een goede zaak vinden als het kabinet deze periode nog met een maand verlengt, tot eind september. Dit ook gelet op het mislukte versoepelingsbeleid, met zeer nadelige gevolgen voor de boekingen in de maand juli.”

Petra Kok, woordvoerster van TUI, pleit ook voor een verlenging. “Buitenlandse bestemmingen vragen ons om een test. Waarom? Omdat wij gewoon een veel te hoge besmettingsgraad hadden”, stelt ze tegen BNR. Kok wijdt die hoge besmettingsgraad aan de enorm oplopende cijfers in juli. “Dit ontstond na de ‘Dansen met Janssen-versoepelingen’. Dus ik vind wel dat de overheid dan ook een beetje verplicht is om gratis testen door te zetten.”

‘Houdt een keer op’
Eind deze maand kan iedereen die dat wil volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Volgens Corendon is dat reden om begrip te tonen wanneer de mogelijkheid tot gratis testen niet verlengd wordt. “Nu heeft iedereen de kans gehad om volledig gevaccineerd te zijn en dat is gratis. Waarom zouden we dan die testen moeten blijven vergoeden voor een groep die een andere keuze maakt? Prima als de overheid besluit het toch te verlengen, dat is voor ons alleen maar goed nieuws. Maar wij kunnen het ons ook heel goed voorstellen dat het een keer ophoudt.”