17 mei 2024
Thumbnail voor Ryanair sluit definitief basis op Brussels Airport

Ryanair sluit definitief basis op Brussels Airport

BRUSSEL - Ryanair gaat haar basis op Brussels Airport officieel sluiten. Ryanair-baas Michael O’Leary zegt dat de maatschappij deze winter haar twee toestellen die op de luchthaven gestationeerd staan gaat terughalen. Het nieuws werd woensdagochtend bekendgemaakt tijdens een vergadering van de ondernemingsraad in Brussel, zo melden verscheidene Belgische media. Met dit besluit worden circa 80 Belgische Ryanair-werknemers geraakt.


De sluiting van de basis op Brussels Airport gaat eind oktober in. Verder is er geen garantie dat de twee toestellen in de zomerperiode weer terugkeren, aldus O’Leary. De 80 Ryanair-medewerkers worden overgeplaatst naar de basis in Charleroi of in het buitenland. Redenen voor de sluiting van de basis zijn de verhoogde luchthaventarieven en de vliegtaks die in België wordt geheven.

Eerder dreigde O’Leary ook de basis in Charleroi te sluiten, maar dat lijkt vooralsnog niet aan de orde. Op Charleroi staan 15 toestellen gestationeerd. Wél verklaarde O’Leary: “Onze toestellen gaan naar plekken waar groei mogelijk is en we ons low-cost model kunnen faciliteren. Als dit op een andere luchthaven is, dan verhuizen we.”

De sluiting van de basis in Brussel betekent niet meteen dat er geen vluchten meer worden aangeboden, maar wel dat er geen toestellen en personeel meer gestationeerd zijn. Slechts 7 van de 19 Ryanair-vluchten die op Brussels Airport landen, worden uitgevoerd door Belgisch personeel. Zo zullen nog steeds 12 routes vanuit Brussel Zaventem bediend worden, maar wel vanuit buitenlandse basissen.