18 april 2024
Thumbnail voor Sabrina Schipper: Het ZRA-schap verdient meer bekendheid

Sabrina Schipper: Het ZRA-schap verdient meer bekendheid

Dat het momenteel druk is in de fysieke reisbureaus en bij de zelfstandig reisagenten, is geen geheim. Ook bij Travel Counsellor Sabrina Schipper stromen de aanvragen de eerste maanden van 2024 binnen. Daarbovenop is ze ook nog haar eigen podcast gestart om mensen te vertellen over haar leven als ZRA. Reisbizz vroeg Sabrina naar de drukte en haar eigen podcast.

Momenteel boekt Sabrina voornamelijk zonvakanties in Europa en rondreizen door de Verenigde Staten, Canada en Azië. Ook boekt ze zakenreizen. “Ik merk dat mensen op het moment vooral behoefte hebben aan persoonlijk contact met degene die hun reis verzorgt. Iemand die ze vertrouwen en die klaar staat als de reis door onverwachte zaken niet verloopt zoals gepland”, vertelt ze.

Groepsreizen
Daarnaast boekt Sabrina veel groepsreizen. Veelal voor jongeren. “Ik woon in een dorp en in dorpen zie je over het algemeen wat grotere vriendengroepen dan in de stad. De jongeren in mijn dorp weten mij goed te vinden voor het boeken van hun groepsreizen. We communiceren vooral in groepsgesprekken, zodat de hoofdboeker niet steeds alle informatie hoeft door te geven aan de rest. Ook kunnen ze hun eigen deel van de reissom betalen met onze gratis MyTC-app, zodat niemand iets hoeft voor te schieten. Dat werkt over het algemeen heel prettig.” Ook boekt Sabrina veel multi-generatiereizen. “Mensen lijken het leuker te vinden om met het hele gezin, inclusief kinderen en kleinkinderen, op vakantie te gaan, dan ergens een zaaltje af te huren en een feestje te geven. Voor één van mijn zakelijke klanten heb ik onlangs voor 82 personen een reis naar Disneyland Paris georganiseerd. Ik was zelf ook mee om alles in goede banen te leiden. Groepsreizen vind ik enorm leuk om te doen.”

“Als het me te veel wordt, vraag ik hulp aan de Travel Counsellors in mijn team. Zo verdelen we de lasten.”

Januari is de maand waarin de meeste mensen hun vakantie voor dat jaar plannen. Sabrina was dus voorbereid op de drukte. “Ik wist dat deze maand eraan zou komen, dus ik had me er op ingesteld dat ik in januari en februari zeven dagen per week aan het werk zou zijn. En dat is niet erg, want ik weet dat er een moment gaat komen dat het weer rustiger wordt.” Sabrina werkt als Travel Counsellor in teams, voor zowel het zakelijke als leisure segment. “Als het me te veel wordt, vraag ik hulp aan de Travel Counsellors in mijn team. Zo verdelen we de lasten.”

Meer bekendheid voor de ZRA
Naast de drukte van haar eigen reisbureau, is Sabrina een podcast gestart om meer bekendheid te genereren voor het ZRA-vak en meer klanten te werven voor haar eigen business van buiten haar eigen netwerk. “Ik merk dat veel mensen nog niet bekend zijn met deze manier van reizen boeken, terwijl dit voor veel mensen ideaal zou zijn. Reisorganisaties adverteren in de media, maar ZRA’s werken vaak lokaal en krijgen voornamelijk naamsbekendheid door de eigen reclame bij lokale evenementen en social media. Ik denk dat we met een groter bereik en meer aandacht voor ons vak meer klanten gaan aantrekken. Als je niet weet dat iets bestaat, dan ga je er ook niet naar op zoek.”

Sabrina vertelt dat haar podcast ook interessant is voor andere en net startende ZRA’s. “Toen ik zelf begon, had ik geen idee wat het inhield. Ik kon natuurlijk andere ZRA’s benaderen en vragen stellen, maar dat voelde voor mij een beetje bezwaarlijk. Op social media zie je hun aanbod en meerwaarde, maar wat er verder allemaal komt kijken bij het uitoefenen van het vak, zie je nergens. Een podcast is een gemakkelijke en laagdrempelige manier om daar meer over te weten te komen. Voor zover ik kon vinden heeft nog geen enkele ZRA een eigen podcast gemaakt, dus ik dacht: ik ga dat doen!”

Tekst gaat verder onder de foto

Sabrina met haar gezin in Abu Dhabi. Foto: Sabrina Schipper

Prioriteit
In de podcast neemt Sabrina mensen mee op haar reis als ondernemer in de turbulente reisbranche. “Ik deel mijn hoogte- en dieptepunten, mijn successen en verliezen, maar ook zeker het plezier dat ik heb bij het organiseren van de meest fantastische reizen.” De podcast is voor Sabrina een prioriteit en behoort tot haar dagelijkse werkzaamheden. “Met mijn podcast hoop ik ook nieuwe klanten te werven. Ik kan heel goed laten horen wie ik ben en hoe mijn leven eruit ziet. Zodra dat vertrouwen bij een klant er is, zullen ze eerder bij je boeken. Ik hoop over een aantal jaar heel Nederland overtuigd te hebben dat je je vakantie het beste via een ZRA kunt boeken.”

Luister de podcast van Sabrina via deze link.